De verbeeldingswereld van Rinus Van de Velde

Amarant vzw - De verbeeldingswereld van Rinus Van de Velde

Over deze activiteit

Publiekslieveling Rinus Van De Velde verwierf bekendheid met zijn monumentale houtskooltekeningen. Langzaamaan komen daar nu installaties en film bij.

In zijn werk fantaseert hij over levens die hij zou kunnen leiden en probeert hij verschillende identiteiten uit, van tennisheld tot ontdekkingsreiziger. Al deze verhaallijnen maken deel uit van zijn fictieve kunstenaarsbiografie. Van de Velde bouwt zijn verbeeldingswereld op in kartonnen decors in zijn studio. Dat leidt tot indrukwekkende houtskooltekeningen en in 2019 tot de film ‘The Villagers’. Verder komt hij ook met hyperrealistische kleurpotloodtekeningen naar buiten. Nieuw is zijn film over imaginaire reizen, voor het eerst te zien in BOZAR in het kader van ‘Europalia Trains and Tracks’.

In de cursus gaan we dieper in op zijn oeuvre. Wat betekent zijn werk voor de opmars van tekenkunst? Waarom maakt Van de Velde de stap van tekenaar tot totaalkunstenaar? Hoe werkt de spanning tussen fictie en realiteit in zijn oeuvre? Welkom in de wereld van ‘wat als?’. 

 Publiekslieveling Rinus Van De Velde verwierf bekendheid met zijn monumentale houtskooltekeningen. Langzaamaan komen daar nu installaties en film bij. In zijn werk fantaseert hij over levens die hij zou kunnen leiden en probeert hij verschillende identiteiten uit, van tennisheld tot ontdekkingsreiziger. Al deze verhaallijnen maken deel uit van zijn fictieve kunstenaarsbiografie. Van de Velde bouwt zijn verbeeldingswereld op in kartonnen decors in zijn studio. Dat leidt tot indrukwekkende houtskooltekeningen en in 2019 tot de film ‘The Villagers’. Verder komt hij ook met hyperrealistische kleurpotloodtekeningen naar buiten. Nieuw is zijn film over imaginaire reizen, voor het eerst te zien in BOZAR in het kader van ‘Europalia Trains and Tracks’. In de cursus gaan we dieper in op zijn oeuvre. Wat betekent zijn werk voor de opmars van tekenkunst? Waarom maakt Van de Velde de stap van tekenaar tot totaalkunstenaar? Hoe werkt de spanning tussen fictie en realiteit in zijn oeuvre? Welkom in de wereld van ‘wat als?’.    Tip: Schrijf je ook in voor het gegidst bezoek aan de expo Inner travels in Bozar met Valerie Delaey, op vrijdag 29 april of zaterdag 30 april.

Begeleiders: Indra Devriendt

Waar en wanneer?

Kies uit verschillende data en locaties.