U bent hier:

Zwijvekemuseum

+1 punt

Monument Erfgoed

Maak kennis met allerlei aspecten van de lokale geschiedenis, raadpleeg de gespecialiseerde museumbibliotheek, of bezoek één van onze tijdelijke tentoonstellingen!
Van abdij tot museum

De cisterciënzerinnenabdij van Zwijveke, in 1223 gesticht, verhuisde na verschillende zware verwoestingen binnen de veiligere stadsmuren. Tussen 1671 en 1762 werd achter de kerk van Sint-Gillis-Binnen een nieuwe abdij gebouwd. In 1798 werd de abdij als nationaal goed openbaar verkocht en grotendeels gesloopt. De ruimte onder de gaanderij in de 19e eeuw verkaveld en verbouwd tot arbeiderswijk: het 'Zwijvicqkwartier’.

De resterende abdijgebouwen werden in 1957 als monument (1957) beschermd en in 1979-1980 gerestaureerd door het stadsbestuur en tot museum omgevormd.

Gaanderij en museumbibliotheek

De prachtige arduinen zuilen en bogen van de gaanderij bieden sinds de restauratie onderdak aan een gedeelte van de museumverzameling graf- en gedenkstenen uit de 16e tot 19e eeuw.

De museumbibliotheek op de gelijkvloerse verdieping is door iedereen te consulteren en bevat vooral publicaties die gebruikt worden bij het wetenschappelijk onderzoek van de collecties en een basis vormen voor de educatieve werking van de musea.

Vaste en tijdelijke tentoonstellingen

De vaste collectie in de zaal boven de 30 meter lange gaanderij belicht diverse aspecten van de lokale cultuurgeschiedenis, vanaf het begin van de 19e tot het midden van de 20e eeuw, van Napoleon tot Hitler, zeg maar.

Er worden geregeld tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Het Zwijvekemuseum huisvest op dezelfde verdieping ook het museumsecretariaat en de uitgebreide museumwinkel, waar tientallen brochures, folders en reproducties van kaarten, plannen en prenten van Dendermonde kunnen worden aangekocht.

De tentoonstellingen in het Zwijvekemuseum lopen van april tot oktober. Het museumsecretariaat is gedurende het hele jaar open.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Welkom in het Zwijvekemuseum
Nijverheidsstraat 1
9200 Dendermonde

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
  • Maandag - vrijdag van9:00tot12:00van13:00tot16:00
  • Zondag van14:00tot18:00
Prijs

gratis

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Stedelijke Musea Dendermonde
Contact musea@dendermonde.be
052-21 30 18
Trefwoorden geschiedenis, erfgoed, Dendermonde, Grote Zwartrok, Pater Pieter-Jan De Smet, UiTPAS Dender, UiTPAS Regio Aalst

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS