U bent hier:

ZUIDERPERSHUIS: het mysterie ontsluierd

Het Zuiderpershuis was één van de acht hydraulische waterkrachtcentrales die tussen 1865 en 1904 werden gebouwd om energie te produceren voor de almaar groeiende havenactiviteiten.
Het gebouw werd opgericht in 1882-1883 en bestaat uit 2 delen. Enerzijds het gebouw met imposante neobarokke gevel, uitgevend op de Waalsekaai met de machinezaal, stoomketelhal en schoorsteen. Anderzijds het gebouw in de Timmerwerfstraat voor burelen en bewoning, uitgevoerd in Vlaamse neorenaissancestijl. Om te voldoen aan wijzigende behoeften werden in de loop van de tijd regelmatig gebouwen toegevoegd en oude gebouwen aangepast of heringericht. Het hart van het pershuis waren de stoomketels en -machines, waarvan jammergenoeg niets overgebleven is. De accumulatoren daarentegen zijn wel behouden, als enige exemplaren van alle Antwerpse pershuizen trouwens. Verder zijn ook de kettinggloeioven en werkplaatsen als de smidse en draaierij bewaard. Het gebouw geldt als één van de mooiste voorbeelden van industriële archeologie in Vlaanderen. Door de opmars van elektriciteit werd stoomkracht mettertijd overbodig. Toch bleef het Zuiderpershuis operationeel tot 1977, om de Nassaubrug (naast het MAS) aan te drijven. Kort na de sluiting werd het gebouw erkend als beschermd monument.

In 1984 nam het theatercollectief Internationale Nieuwe Scène (INS) het gebouw in gebruik en kreeg de culturele invulling vanaf 1993 verder vorm met het Wereldculturencentrum. De locatie werd met grote soberheid en respect voor het industriële karakter van de site gerestaureerd tussen 1992 en 2007. Na stopzetting van de overheidssubsidies hield deze internationaal gerenommeerde werking echter op te bestaan.

Deze voormalige hydraulische centrale voor de haven draait tot op heden op volle toeren als 'culturele krachtcentrale'. En ook op Open Monumentendag valt er heel wat te beleven :
- EXPO VIEWMASTER : dit jaar maakt de fotografe Mashid Mohadjerin een selectie uit de afstudeerprojecten van de Stedelijke Academies beeld;
- GIDSBEURTEN : doorlopend, zonder reservaties;
- DEMONSTRATIE KUNSTSMEDEN : i.s.m. IJzer& Vuur;
- CAFÉ MARTHA : dorst? Laat het u smaken … we zijn open.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Zuiderpershuis
Waalsekaai 14
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 9 september 2018
Organisatie Zuiderpershuis
Links
Trefwoorden owner-omd-2018, Herbestemming en restauratie, Europees thema, Industrieel erfgoed, Brochure gratis, beschermd monument, Open Monumentendag 2018, omd-2018-official