U bent hier:

Yannick Van de Velde - Goeyvaerts String Trio - Schilderijententoonstelling van Moessorgski – Time and again van Giya Kancheli

Concert Klassieke muziek

In kader van Coup de Ville 2020 Chasing Flowers brengen Yannick Van de Velde en het Goeyvaerts String Trio elk een aangepast programma.

Beethoven: pianosonate Op.27 nr. 2


Adagio sostenuto

Allegretto

Presto agitato


De pianosonate nr. 14 in cis mineur, opus 27 nr. 2, ook wel bekend als de Mondscheinsonate (Maanlichtsonate) is de veertiende pianosonate van Beethoven. De naam Moonlight is onzin. De naam is niet gegeven door Beethoven, maar door poëet en muziekcriticus Ludwig Rellstab (...), toen hij in een boot zat, op een prachtige avond bij volle maan. Dit herinnerde hem aan het eerste deel van de sonate in cis mineur.


Merkwaardig is dat het eerste deel vaak foutief wordt geïnterpreteerd: Beethoven schreef op de partituur om de pedal van begin tot einde ingedrukt te houden, waardoor alle klanken vermengen. Een bevreemdend maar erg origineel concept.


Moussorksy: schilderijententoonstelling.


De Schilderijententoonstelling bestaat uit zestien deeltjes en is geïnspireerd op schetsen van Moessorgski's vriend Viktor Hartmann. Als hommage aan deze onverwachts overleden architect, beeldhouwer en kunstschilder hadden vrienden een tentoonstelling georganiseerd waarop zijn schetsen werden getoond. Fantasievolle beelden van bijvoorbeeld de trol Gnomus, een hut op kippenpoten van de Russische heks Baba Yaga, de duistere catacomben van Parijs en ruziënde marktvrouwen... Tussen de muzikale schilderijtjes klinkt regelmatig het Promenade-thema, dat de toeschouwer verbeeldt die mijmert over wat hij gezien heeft en naar een volgend schilderij loopt


Yannick Van de Velde is een Belgische pianist.

Hij trad op over de hele wereld, in beroemde concertzalen zoals de Philharmonie in Berlijn (Duitsland),het Akropolismuseum in Athene, Griekenland, Lincoln Center in New York, het Paleis voor Schone Kunsten en de Studio 4 van het Flagey in Brussel, het Daguan Theatre in Shanghai, Jack Singer Concert Hall in Canada enz...


Yannick Van de Velde heeft een zeer omvangrijk repertoire dat zich uitstrekt van het complete oeuvre van Ravel en Beethoven, tot minder gekende werken van Szymanowski, Kodaly en hedendaagse werken met creaties van Jean-Frédéric Neuburger en “Dream” van  Frédéric Rzewski. Hij speelde reeds meer dan 25 verschillende pianoconcerti met dirigenten als Etienne Siebens, Michael Hoffstätter, Stanley Dodds, Fabrice Parmentier en vele anderen.


Ondanks zijn jonge leeftijd is Yannick Van de Velde een veelgevraagd pedagoog. Hij geeft momenteel les als docent in 3 verschillende landen: het Conservatoire Royale in Brussel, het conservatorium van Luxemburg en de Akademie für Tonkunst in Darmstadt.


Gedurende het jaar 2020 zal hij meerdere malen alle 32 sonates van Beethoven vertolken, meer dan 11u muziek uit het hoofd. Dit seizoen staan eveneens optredens gepland in de grote zaal van de Philharmonie van Berlijn als solist in het Beethoven Triple Concerto (januari 2021), het beroemde Wiener Musikverein in Oostenrijk en toernees in verschillende Aziatische landen.


Hij is momenteel ambassadeur van Sint-Niklaas en tevens artistiek directeur van PianoFest Sint-Niklaas en het Festival Musicorum, een festival met 44 concerten in het Koninklijk museum van Brussel.




Time and again - Giya Kancheli

Goeyvaerts String Trio


Time... and again is een opdrachtwerk van het Barbican Centre London voor het Schubertjaar 1997. De eerste versie was voor viool en piano en werd gecreëerd door Gidon Kremer en Oleg Maisenberg. De versie voor strijktrio kwam later vanwege een dringende reden. De pianist waar Kremer op dat moment mee toerde, was het slachtoffer van een auto-ongeluk en kon voor enige tijd geen piano meer spelen.

Samen met Kancheli (1935-2019) en enkele leden van de Kremerata Baltica werd Time... and again bewerkt naar een versie voor strijktrio. Voor Giya Kancheli sluit Time... and again  een periode af in zijn evolutie als componist, een periode met grote symfonische werken als Trauerfarbenesland en Valse Boston.


Het Goeyvaerts String Trio zijn de vaste kernspeler waarrond het internationaal getint muzikaal programma Passages wordt opgebouwd.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Stadsschouwburg
Paul Snoekstraat 1
9100 Sint-Niklaas

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 27 september 2020
Organisatie CC Sint-Niklaas
Trefwoorden Volwassenen (18+)