U bent hier:

Writing Trauma: An Evening with Aminatta Forna

Lezing of congres Literatuur

De gerenommeerde Brits-Sierra Leoonse schrijfster Aminatta Forna komt naar Gent op uitnodiging van het Cultural Memory Studies Initiative van de Universiteit Gent. Ze is de centrale gast op dit publieksevenement, dat plaatsvindt in samenwerking met Bibliotheek De Krook.
Forna is de auteur van vier romans en een memoire waarin ze op indringende wijze inzicht verschaft in de manier waarop individuen en gemeenschappen in post-conflictgebieden omgaan met de erfenis van een pijnlijk collectief verleden. De setting van haar eerste drie boeken—The Devil That Danced on the Water (2002), Ancestor Stones (2006) en The Memory of Love (2010)—is Sierra Leone, het geboorteland van haar vader, waar van 1991 tot 2002 een brutale burgeroorlog woedde. In The Hired Man (2013; vertaald als Het huis met de schaduw) verschuift de focus naar Kroatië als plaats van handeling en traumatische herinnering, en Happiness (2018; De paradox van geluk) vertelt het verhaal van een Ghanese traumapsychiater en een Amerikaanse die stadsvossen bestudeert. Die laatste roman, die zich afspeelt in de multiculturele metropool Londen, verweeft thema’s als de psychologische tol van oorlog, liefde en verlies, veerkracht, de manier waarop we samenleven met elkaar en met andere levende wezens, en de ware aard van geluk.

De auteur zal eerst een lezing geven met als titel “Why the World Needs New Stories”, over de nood aan nieuwe verhalen in een tijd van opkomend nationalisme en gepolitiseerde nostalgie. Vervolgens gaan prof. dr. Stef Craps en dr. Catherine Gilbert met haar in gesprek over haar werk. Forna zal daar ook uit voorlezen, en de avond wordt afgesloten met een signeersessie. Haar boeken zullen ter plekke te koop worden aangeboden—zowel in het Engels als in het Nederlands—door Boekhandel Walry.

Engelstalig
Gratis toegang
Inschrijven verplicht

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar De Krook - Zaal de blauwe vogel
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Leeftijd 16+
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie Cultural Memory Studies Initiative - Universiteit Gent
Contact stef.craps@ugent.be
Trefwoorden Gentleest, literatuur, boeken, trauma, psychologie, verhalen, Agendabibdekrook

De museumpas, iets voor jou?

Met een museumpas bezoek je meer dan 150 Belgische musea zo vaak je wil.

Koop een museumpas