U bent hier:

World Press Photo

Tentoonstelling Fotografie

Van 3 t.e.m. 22 juli 2012 loopt de prestigieuze World Press Photo 2012-tentoonstelling in de Sint-Pietersabdij. Jaarlijks organiseert World Press Photo een reizende tentoonstelling in ongeveer 50 verschillende landen, met het beste fotojournalistieke werk van het voorbije jaar. Het hele gebouw van de Sint-Pietersabdij wordt in die periode ingepalmd door professionele persfotografie.
Van dinsdag 3 tot en met zondag 22 juli 2012 is in de Sint-Pietersabdij de World Press Photo Exhibition te zien. Deze unieke tentoonstelling is het resultaat van een wereldwijde jaarlijkse pers-fotografiewedstrijd en staat voor het eerst op het programma. Het beste fotojournalistieke werk van het voorbije jaar is te bezichtigen in de Kapittelzaal van de Sint-Pietersabdij. De tentoonstelling wordt officieel geopend door de heer Sander Zwart, projectmanager World Press Photo.

Ieder jaar beoordeelt een onafhankelijke internationale jury de inzendingen van fotojournalisten, agentschappen, kranten en tijdschriften uit alle hoeken van de wereld in negen verschillende categorieën. Dit jaar namen er 5.247 fotografen uit 124 landen deel aan de wedstrijd. Samen goed voor in totaal 101.254 foto's.

De jaarlijkse tentoonstelling is dit jaar op zo'n 100 verschillende plaatsen in de wereld te zien. Deze editie telt meer dan 160 foto's. Ieder jaar vormt de expositie de gelegenheid om fotojournalistiek onder de aandacht van het brede publiek te brengen en de winnende foto tentoon te stellen samen met de bekroonde inzendingen uit de negen wedstrijdcategorieën.

De winnaar van de World Press Photo van het Jaar 2011 is de Spanjaard Samuel Aranda. Hij werd bekroond voor een foto van een vrouw met haar gewonde zoon in de armen, in een moskee die tijdelijk als veldhospitaal werd gebruikt. Aranda nam de foto in opdracht van The New York Times op 15 oktober 2011 in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, tijdens de onlusten tegen de heerschappij van president Ali Abdullah Saleh.

Dit jaar krijgt de World Press Photo tentoonstelling een extra dimensie dankzij de nieuwe ‘Exhibition App’. Via deze applicatie wordt het voor de bezoekers mogelijk om uitgebreide informatie over alle tentoongestelde beelden of de fotografen op te vragen, inclusief video-interviews. De applicatie is beschikbaar voor Android en IPhone en kost slechts 0,79 euro. Ga naar de website www.worldpressphoto.org/app voor het downloaden van de applicatie en scan tijdens de tentoonstelling de bijhorende QR-codes.

Er worden op aanvraag ook rondleidingen voor groepen gegeven in het Nederlands.

Het ‘jaarboek 2012’ met de winnende foto’s is verkrijgbaar in de shop van de
Sint-Pietersabdij. Prijs: 24 euro.

World Press Photo
World Press Photo is een onafhankelijke organisatie zonder winstbejag met kantoor in Amsterdam, waar het in 1955 werd opgericht.

World Press Photo is in het leven geroepen om via kwalitatieve fotojournalistiek aan te zetten tot een beter begrip van de wereld. De organisatie zet zich in om wereldwijd een hoog niveau te bereiken en te bevorderen op het gebied van fotojournalistiek en documentaire fotografie. World Press Photo streeft ernaar om een brede publieke belangstelling en waardering tot stand te brengen voor het werk van fotografen en voor de vrije uitwisseling van informatie. Een doelstelling waar het team van Historische Huizen Gent zich met zijn tentoonstellingskeuze helemaal achter schaart.

World Press Photo wordt gesteund door de Nederlandse Nationale Postcodeloterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon.

Praktisch
De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag 3 tot en met zondag 22 juli 2012, in de Kapittelzaal van de Sint-Pietersabdij Gent.
Openingsuren: van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur. Uitzonderlijk open op de eerste maandag van de Gentse Feesten, 16 juli 2012.
Toegangsprijzen: 5 euro individuele bezoeker / 3,75 euro reductietarief / 1 euro voor 19-25 jaar / gratis -18 jaar
Rondleidingen op aanvraag, in het Nederlands: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 16 uur (uitzonderlijk open op maandag 16 juli 2012). Info en reservatie: BOEKjeBEZOEK, tel. 09 267 14 66, e-mail boekjebezoek@gent.be

De Exhibition App (0,79 euro) is te downloaden via de website www.worldpressphoto.org.app.

Debat West vs. World en Esthetiek vs. Informatiewaarde.
Op donderdag 19 juli 2012 is er in de Sint-Pietersabdij een debat over fotojournalistiek, georganiseerd in samenwerking met vzw Punctum. Start om
19 uur, gratis toegang.

Informatie
Historische Huizen Gent, Fabienne Gros, Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9,
9000 Gent, tel. 09 243 97 52, e-mail fabienne.gros@gent.be, website www.sintpietersabdijgent.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint-Pietersabdij
Sint-Pietersplein 9
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 3 juli 2012 tot 22 juli 2012
Prijs
individuele bezoeker: 5 euro * kortingstarief: 3,75 euro * gratis toegang tot en met 18 jaar
€ 5,0
Organisatie Historische Huizen Gent
Contact sintpietersabdij@gent.be, boekjebezoek@gent.be
+32 9 2439730, +32 9 2439734, +32 9 2671466
Links