U bent hier:

Word 1 van de 5.000 CurieuzeNeuzen en meet de hitte en droogte in Diest

Cursus met open sessies Milieu en natuur

Tijdens de zomer geniet jij graag van je tuin. Maar geniet jouw tuin nog van de zomer? Word 1 van de 5.000 CurieuzeNeuzen en meet de hitte en droogte in jouw tuin.
Je hebt het vast al gemerkt. Onze zomers worden steeds warmer en droger, en dat heeft ook invloed op jouw tuin. Het gazon krijgt het moeilijk, de bomen snakken naar water. Hoe hou je tegelijk de tuin én jezelf koel tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we het gras en de planten beter tegen de droogte?

Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Met een netwerk van 5.000 meetpunten brengen we een half jaar lang de hitte en droogte in kaart. We meten in parken, natuurgebieden, landbouwgebieden en, met een beetje geluk, ook in jouw achtertuin.

Op elk meetpunt meet een slimme sensor de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem. Via het Internet-Of-Things zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Via een persoonlijk dashboard krijg je toegang tot de gegevens uit jouw tuin. Zo volg je live welke impact droogte en hitte op jouw tuin hebben. Wij hebben alvast een sensor voorzien in de centrumtuin.

Plaats ook een sensor in jouw gazon en word burgerwetenschapper in een internationaal uniek onderzoek. Groot, klein, stedelijk of landelijk gelegen: elke tuin kan meedoen. Wetenschappers gaan aan de slag met deze belangrijke data over de effecten van hitte en droogte. En op jouw beurt ontvang jij een rapport vol nieuwe inzichten over jouw eigen tuin.

Schrijf je voor 14 februari in via https://curieuzeneuzen.be/

=> stad Diest neemt zelf mee als lokaal bestuur en zal twee meetpunten opgeven

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Stadhuis Diest
Grote Markt 1
3290 Diest

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 26 januari 2021 tot 14 februari 2021
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Leeftijd 18+
Organisatie Stad diest