U bent hier:

Wij versus Zij: polarisatie als verrijking of bedreiging

Vluchtelingen, de verkiezing van een nieuwe president, vrijheid van meningsuiting of het Vlaamse regeerakkoord: iedereen heeft er tegenwoordig wel een vurige mening over.
Sociale media maken het ontzettend gemakkelijk om deze vurige mening ongezouten en ongenuanceerd te verkondigen en verspreiden. De politiek maakt bovendien handig gebruik van dezelfde sociale media. Berichten in sociale media moeten kort en krachtig geformuleerd worden, maar toch de nodige emoties losweken. Vaak staan ze dan ook bol van polariserende uitspreken, slogans die inspelen op de tegenstellingen ‘tussen wij versus zij’.

Een doorgedreven denken in termen van ‘wij’ versus ‘zij’ kan echter gevaarlijk worden. De samenleving wordt zo verdeeld in grote groepen die in alles elkaars tegengestelden lijken te zijn. In extreme vorm kan dit zelfs leiden tot geweld.
De Jodenvervolgingen in de Tweede Wereldoorlog zijn een voorbeeld van polarisatie, van een doorgedreven ‘wij versus zij’ dat uitgemond is in extreem geweld. Daarbij stelt zich ook de vraag hoe Hitler er in geslaagd is een ganse natie te overtuigen dat deze polarisatie gerechtvaardigd is.

Vandaag de dag is deze polarisatie, dit ‘wij versus zij’ denken nog steeds brandend actueel. Christophe Busch gaat in deze lezing op zoek naar verklaringen hiervoor en legt uit hoe deze polarisatie kan leiden tot radicalisering en uiteindelijk zelfs extreem geweld.

Christophe Busch


Christophe Busch (°1977) is Master (en aggregaat) in de Criminologische Wetenschappen (Universiteit Gent) en Master in de Holocaust- en Genocidestudies (Universiteit van Amsterdam). Hij is algemeen directeur van de Dossin-kazerne in Mechelen. Als expert in dadergedrag, radicalisering en (gewelddadig) extremisme is hij een veelgevraagde spreker.

Deuren open: 19u30

met ondersteuning van Vormingplus Kempen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar GC De MARc/kt
Markt 1
2330 Merksplas

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie Cultuurdienst Merksplas
Trefwoorden vkempen, mnu, mbev