6 juni

Weterbeek 25 jaar later, 20 jaar verder

Waar?

Bremtkapel

Lovenjoelse straat
3360 Bierbeek

Wanneer?

Over deze activiteit

We vieren 25 jaar Natuurreservaat Weterbeek. Inderdaad in 1996 werd een aaneengesloten blok van 4,5 ha verworven en ondertussen erkend en beheerd als natuurreservaat. Met als toegewijde conservator Esther Buysmans en jaarlijkse werkdagen zowel in juni als in de winterperiode. Weterbeek is ook het jaarlijkse decor van Educatief natuurbeheer te samen met het 6° leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool van de Bierbeek ( Brempt). 

Het natuurreservaat Weterbeek

Het natuurreservaat Weterbeek, op de grens van het gehucht Brempt en Lovenjoel in de gemeente Bierbeek is een vrij klein reservaat.  Maar wel een pareltje van  natte hooilanden, rietruigten en broekbossen.  Het is een zeer nat gebied met permanent uittredend grondwater ( kwel) dat rijk is aan ijzer. Hierdoor zie je filmen rossig bruine schijn over het water. Maar deze ijzerhoudende kwel bindt de fosfaten waardoor er een unieke plantengroei voorkomt. Het kerngedeelte met de dottergrasland met massaal dotterbloem, koekoeksbloem, pinksterbloem, moeras- en weidevergeet me nietje, verschillende zeggesoorten en russen waaronder de zeldzame paddenrus ( een kalkindicator).  Ook de slanke sleutelbloem komt veel voor en is typisch voor deze hooilanden in de leemstreek. Echt een streling voor het oog. De delen die niet jaarlijks gemaaid worden hebben meer vegetatie van moerassige ruigte met o.m. moerasspirea, valeriaan en ook wederik of gaan over in rietruigten die dan zeer goed zijn voor rietvogels zoals kleine karekiet en bosrietzanger.

De bossen zijn van het beekbegeleidend type met massaal bosbingelkruid, reuzenpaardenstaart, en in de elzenbroekbossen echt een verzameling van unieke zeldzaamheden: eenbes, keverorchis, gulden boterbloem, bosbingelkruid, dotterbloem, moerasstreepzaad en in de randen ook karwijselie. In de populieren staat aspectbepalend maretak.

Dit gedeelte met de  hooilanden wordt al ononderbroken 25 jaar gemaaid. Later werden nog een blok stroomopwaarts en een blok stroomafwaarts aan het reservaat toegevoegd. Ook met vele zeldzaamheden. Kortom het natuurgebied Waterbeek is een botanische parel in een omgeving met nog mooie natuurelementen en broekbossen.  Het is ook een echte mozaïek. Dit is het leefgebied van de aan deze vegetatie aangepaste insectenfauna zoals vb oranjetipje, klein geaderd witje, koninginnenpage maar ook soorten als levendbarende hagedis en hazelworm. Recent werd helemaal stroomopwaarts nog een zeer nat perceel verlaten weiland met rietvegetatie en recent aangeplante populieren verworven. Wat lang een zeer klein reservaatje was is de laatste tijd beginnen groeien tot een meer robuust geheel.

Dit gebied rond de bronnen van de Weterbeek is nog gekaderd in een mooi landschap met holle wegen en uitgestrekte landbouwlandschap met beboste tertiaire koppen en graften.

De activiteit landschapswandeling doorheen het reservaat en het omgevend landschap.  

25 jaar inzet voor de uitbouw van het reservaat Weterbeek dat willen we vieren en hierbij willen we het gebied en het omgevende landschap nog eens extra in de kijker stellen.

Gezien de Corona omstandigheden zetten we een afgepijld wandelcircuit uit met op verschillende plaatsen pancartes met uitleg over het gebied en het omgevende landschap. In het reservaat zelf zullen we de bezoekers aan de hand van een 2-tal landschapsposten extra uitleg geven. 

In de kijker

7 expo's voor fans van fotografie

Verder lezen 

Beleef de evolutie van de Belgische designcultuur

Verder lezen 

5 musea voor kleine dierenvrienden

Verder lezen 

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

6 x theater in openlucht

Verder lezen 

7x met je hoofd in de wolken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7 musea over harde werkers

Verder lezen 

7x fietsen langs kunst en architectuur

Verder lezen 

10 x kunst in openlucht voor kinderen

Verder lezen 

8x avontuurlijk wandelen met kinderen

Verder lezen 

7x erfgoed ontdekken

Verder lezen 

7 musea met een terras

Verder lezen