U bent hier:

Wetenschapscafé: Johan Gielis over geometrisch groen

In groei, ontwikkeling en evolutie van planten zit veel regelmaat en orde, die we via meetkunde kunnen vaststellen en begrijpen. In de geometrische tuin van onze Plantentuin wordt ons de band tussen planten en meetkunde in vijf grote thema’s getoond, direct verbonden met de meetkunde van de natuur en de Gielis vormen:

  • Symmetrie: de symmetrieën in planten zijn algemeen eenvoudig, drietallig voor eenzaadlobbigen, vijftallig (soms viertallig) voor tweezaadlobbigen.

  • Spiraal en cirkel: deze twee basisvormen in de natuur vinden we overal bij planten terug, in de schikking van bladeren en de bouw van bloemen.

  • Overgangen: planten hebben een eenvoudige bouw waarbij bladstructuren zichzelf herhalen en omvormen, van vegetatieve bladeren tot de verschillende bladstructuren in bloemen.

  • Synorganisatie: bloemplanten betekenen een grote sprong in de evolutie, waarbij de vergroeiing van bloemdelen tot een steeds verdergaande specialisatie leidt.

  • Architectuur: de bouw van planten, de stammen, takken of stengels, bladeren en bladstelen, maar ook de inwendige organisatie en structuur, zijn steeds optimale oplossingen.


Johan Gielis


ontwikkelde samen met prof. Pierre Debergh de technologie voor invitro vermeerdering van bamboe, wat veel mogelijkheden voor bamboe met zich meebracht. Hij is ook uitvinder van de zgn. Superformule in de wiskunde.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Plantentuin ' De Kleine Boerderij' Merksplas
Ossenweg 1
2330 Merksplas

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 12,50 €; voor de drie avonden: 25,00 €
€ 12,5
Organisatie Plantentuin ' De Kleine Boerderij' Merksplas vzw