U bent hier:

Weetjes en verhalen over paddenstoelen (2de zondag in Zoniën)

Weetjes en verhalen

In deze lezing komen we te weten waarom we tradities hebben waarin paddenstoelen een rol spelen. Door de verhalende stijl is deze lezing ook zeer geschikt voor kinderen.  

Waarom zijn wij bang om wilde paddenstoelen te plukken, terwijl in landen waar men een romaanse of slavische taal spreekt het een nationale sport is? Waarom zijn er kerstballen in de vorm van een vliegenzwam, zitten vliegenzwammen in papier maché in kerststukjes en stuurde men tot 1950 nieuwjaarskaartjes met vliegenzwammen op? En waarom leren we kleuters dat er kabouters in vliegenzwammen leven? Deze culturele tradities en nog enkele andere, waar zwammen een rol in spelen,worden in deze lezing haarfijn uit de doeken gedaan.

Onze gastspreker, de heer Hans Vermeulen, was reeds als kind gefascineerd door muziek en natuur en dat is nog steeds zo. Vanaf 14 jaar was hij reeds intensief bezig met het determineren van wilde planten en later ook wilde paddenstoelen.

Sinds 1998 werkt hij als professioneel educatief medewerker, eerst voor NME De Wielewaal, vanaf 2001 voor Natuurpunt.  Voor Natuurpunt CVN geeft hij alle cursussen en lezingen over hogere planten, paddenstoelen, mossen, korstmossen en geologie.  De voorbije vijf jaren heeft hij zich toegelegd op de betekenis van planten en paddenstoelen in de West-Europese cultuur, in het verleden en het heden.

De lezing is van 11u tot 13u. Wil je de lezing bijwonen? Schrijf je dan in, de plaatsen zijn beperkt tot 30 personen.

De wandeling onder begeleiding van de natuurgids start om 14u00 vanaf het Bosmuseum. Het thema van onze wandeling is "Proef het arboretum". Voor de wandeling hoef je je niet in te schrijven.

Zowel de lezing als de wandeling zijn gratis. 

Onder de middag is er gelegenheid om de eigen picknick in de refter van het Bosmuseum te nuttigen.


Info

Waar Bosmuseum Jan van Ruusbroec
Duboislaan 2
1560 Hoeilaart

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 13 oktober 2019
Reservaties Inschrijven
Organisatie Bosmuseum Jan Van Ruusbroec (Zoniënwoud)
Contact vrijwilliger.groenendaal@gmail.com
0493 11 96 65
Links
Trefwoorden erkend SCVW, Natuurpunt, natuurbeleving, paddenstoelen, ook voor kinderen, bomen planten, cultuur in de natuur, anbwandelen, anbcentrum, Opleiding: Educatie, Natuurpunt Druivenstreek
UiTmetVlieg.be

Ontdek wat de Bende Van Vlieg hiervan vindt of geef zelf je mening over Weetjes en verhalen over paddenstoelen (2de zondag in Zoniën) op UiTmetVlieg.be