U bent hier:

'Wat leren onze dialecten ons over de geschiedenis van onze taal?' door Luk DRAYE

Lezing of congres Geschiedenis

In deze lezing buigt spreker Luk Draye zich over de dialectkaarten als 'beeld van gestolde beweging'.
De tweede helft van de 19de eeuw was voor de ontwikkeling van de moderne taalkunde van groot belang. In Duitsland gaven de ‘Junggrammatiker’ belangrijke impulsen die de taalkunde voorgoed tot een zelfstandige wetenschap zouden maken en ze van haar status als ‘dienstmaagd der filologie’ zouden bevrijden. Van hen komt onder andere het vernieuwende inzicht dat de dialectkaarten die op basis van schriftelijke en mondelinge enquêtes getekend werden en worden, ons eigenlijk gestolde taalveranderingen tonen, én dat we bijgevolg die veranderingen kunnen reconstrueren op basis van die kaarten. Hun adagium was: 'Aus dem räumlichen Nebeneinander ein zeitliches Nacheinander'. Anders gezegd: de taalgeografie helpt ons om de (fascinerende) geschiedenis van onze taal te ‘ontdekken’.

Aan de hand van kaarten uit de Fonologische Atlas van de Nederlandse dialecten laat Luk Draye ons dat zien.

Prof. dr. Luk Draye (Herent) was docent Duitse taalkunde aan de faculteit Letteren van de KU Leuven. Hij was er ook decaan tot aan zijn emeritaat.
Momenteel maakt hij deel uit van de Onderzoeksgroep Formele en Computationele Linguïstiek (ComForT) en doceert nog Oud- en Middelhoogduits en Oudsaksisch. Hij was medeuitgever van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten.

Het AUDITORIUM van Bilisium ligt op de 3de verdieping van De Ganshof (vroegere ziekenhuis AZ Vesalius), Hospitaalstraat 15, in Bilzen.
Bilisiumabonnees genieten gratis toegang tot de auditoriumlezingen. Bij elke lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen bij een gezellig drankje.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar het Moêderhaus
Hospitaalstraat 15b
3740 Bilzen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Leeftijd 16+
Prijs
Bilisiumabonnees gratis
€ 3,0
Reservaties
Organisatie heemkundekring Bilisium
Links
Trefwoorden erfgoed, geschiedenis, heemkunde, taal, dialect, Bilisium