U bent hier:

Wandeling doorheen het Vliet- en Vredesbos (5 km)

Bos in Zwijndrecht ? Jawel, geen eeuwenoude eiken of beuken, maar het spontaan wilgen- en berkenbos op het Vliet en het Vredesbos, de jonge gemeentelijke aanplant die stilaan de naam ‘bos’ waardig is. We nemen je mee op een boeiende boswandeling in een bosarme gemeente!
Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk
Vertrekpunt : Basic Fit, Dwarslaan 1, 2070 Zwijndrecht
Begeleidster : Gerd Peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be


Het Vlietbos is een voormalig poldergebied op de grens met Antwerpen, dat voor en na de Tweede Wereldoorlog werd opgevuld met baggerspecie van de Schelde. Geleidelijk ontwikkelde zich een waardevol biotoop met berken op de droge gedeelten en wilgen in de vochtige kommen. Het gebied werd een bijzondere groene oase en werd als landschap beschermd door het Koninklijk Besluit van 15 augustus 1980. Het Vredesbos dat in drie fasen werd aangeplant en in het verlengde ligt van het Vlietbos, vormt een buffer tussen industrie en bebouwde kom.

Op de Dwarslaan nemen we één van de kleine paadjes naar links en krijgen onmiddellijk zicht op het ‘duinengebied’ van het Vlietbos, een open gebied waar berkenbosjes en zeldzaamheden zoals buntgras, kruipwilg, vogelpootje, kleine rupsklaver, duinlangbaardgras, … samen met het helgele tapijt van muurpeper het landschap bepalen. Vervolgens wandelen we door de vochtigere wilgenbossen richting snelweg. Om het natuurlijke ecosysteem zoveel mogelijk kansen te geven, wordt dood hout ter plekke gelaten. De kleine paadjes, langs waterplassen en omgevallen bomen begroeid met mossen en micro-organismen geven je soms het gevoel midden in de wildernis te zitten. Nochtans op de achtergrond hoor je het constante geraas van auto’s op de snelweg… We volgen nu een tijd de GR-route en komen uit op het Vlietbospad. Daar wandelen we opnieuw richting snelweg, langs een paadje parallel met de Polderstraat. We passeren ’t Vliethuys, een B&B die prachtig gelegen is in deze rustige straat. Via het Vredespad wandelen we door het Vredesbos, om uiteindelijk opnieuw aan de snelweg uit te komen in de Neerstraat. Het Tingelenpad, een oude wegel die de Neerstraat met de Vlietstraat verbindt, voert ons dwars door de velden terug naar het Vredesbos. Langs het Vlietbospad en het Vlietbos wandelen we terug naar ons vertrekpunt aan de Dwarslaan. Een boeiende boswandeling, veelal over smalle boswegels in een stedelijke omgeving!

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even wat minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of neem rechtstreeks contact op met de begeleidster via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26

Openbaar vervoer
Het vertrekpunt van deze tocht is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.
Op 200 meter van het vertrekpunt bevindt zich de bus- en tramhalte “Verbranden dijk -Zwijndrecht”, deze wordt bediend door :

Tram 3 : Merksem – Zwijndrecht
Bus 81 : Antwerpen L.O – Beveren – Westakkers – Sint-Niklaas – Lokeren
Bus 82 : Antwerpen L.O – Beveren – Haasdonk – Sint-Niklaas – Lokeren
Bus 83 : Antwerpen L.O – Beveren – Kallo – Kieldrecht
Bus 84 : Antwerpen L.O – Beveren – Vrasene – Kieldrecht
Bus 85 : Antwerpen L.O – Beveren – Vrasene – SintGillisWaas – Stekene – Moerbeke
Raadpleeg de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.

Carpoolen
Toch een slechte verbinding? Of reist u naar het vertrekpunt in een lege wagen? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar u vraag of aanbod kunt plaatsen. Zo helpen we elkaar én het milieu!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Vlietbos
Dwarslaan
2070 Zwijndrecht

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: woensdag 14 augustus 2019
Prijs
Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €
€ 2,0
Reservaties
Organisatie Effen Weg vzw
Contact info@effenweg.be
0472/57.71.19
Links
Trefwoorden wandelen, natuur