U bent hier:

Wandeling doorheen het Turnhouts Vennengebied (9 km)

Het Turnhouts Vennengebied is een uniek natuurgebied van meer dan 200 ha bestaande uit vennen, heide en graslanden doorspekt met jonge loof- en sparrenbossen. Van op de 12,5 meter hoge uitkijktoren hebben we een mooi zicht op dit uitzonderlijk gebied. Met een beetje geluk zien we witte zwanen neerstrijken op het azuurblauwe water van de Grote Klotteraard. Het gebied is een must voor vogelliefhebbers. Tevens biedt het een onderkomen aan minder voorkomende flora, zoals de insectenetende kleine en ronde zonnedauw en de zomerbloeiende klokjesgentiaan.
Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 9 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor beginnende stapper
Vertrekpunt : Parking (niet zichtbaar van op de steenweg) ter hoogte van Steenweg op Baarle-Hertog 20, 2300 Turnhout. (Voor wie met de wagen van Turnhout komt: eerste baantje rechts na de uitkijktoren van het Vennengebied)
Begeleider : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be


Onze wandeling vertrekt aan de (goed verscholen) parkeerplaats vlakbij het ven de Grote Klotteraard. We dwarsen de N119 en lopen op langs het Zwart Water dat wegens het broedseizoen echter niet toegankelijk is. Vanop het uitkijkpunt kunnen we het ven overzien. Hier broeden weidevogels als de grutto en de wulp.

We vervolgen onze weg langs de Zandven heide. Het landschap kwam tot stand door de wisselwerking tussen mens en natuur. In de 19de eeuw werden ten behoeve van de landbouw verschillende irrigatiekanaaltjes gegraven. Deze kanalen voorzien ook de aangrenzende natuurgebieden van een hoge grondwaterspiegel met typische vennen en natte moeraslandschappen. In de natste stukken bloeien drijvende waterweegbree, water lobelia en oeverkruid. Op de natte overgangen van de vennen naar de heide ontstaan heel verschillende vegetaties met zonnedauw, snavelbies en klokjesgentiaan.

Meer dan de helft van het Turnhouts Vennengebied is nog in privé – eigendom. Het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt bezitten en beheren een deel van het gebied.

We houden even halt aan de met takken en twijgen gevlochten vogelkijkwand en overzien zo het koeiven. Om de heide in stand te houden en te vernieuwen zet Natuurpunt natuurlijke begrazers in zoals geiten, schapen en ezels. Ze helpen vergrassing tegen te gaan en de jonge opscheut van bomen in bedwang te houden. Het open landschap maakt geleidelijk aan plaats voor elzenbroekbossen, berken en loofbossen met hier en daar een solitaire groepje sparren.

Ondertussen zijn we over de helft van de wandeling en nemen een pauze in het café van bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve, ooit een voormalige tijkweverij die ook diende als verblijfplaats voor seizoensarbeiders. We dwarsen opnieuw de N119 en vatten de terugweg aan door het bossige Klein Kuylen. De naam van dit gedeelte verwijst naar de klei die hier ondiep zit en uitgegraven werd. De poelen die zo zijn ontstaan herbergen padden, kikkers, salamanders en libellen. We wandelen door parkbossen, bloemrijke ruigtes en graslanden begraasd door een kleine kudde Galloways. Hier nesten wielewaal, gekraagde roodstaart en kleine bonte specht.

We verlaten de bossen en naderen het Haverven. Al gauw krijgen we de 12,5 meter hoge uitkijktoren in het vizier. Wie de drie verdiepingen beklimt heeft een prachtig uitzicht over de Kleine en Grote Klotteraard en het Zwart Water. Een smal pad parallel aan het Bels lijntje, een fietspad dat aangelegd werd in de voormalige treinbedding tussen Tilburg en Turnhout, brengt ons terug aan de parking.

Honden zijn toegelaten op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers. Op twee korte stukjes is een parallelpad voorzien voor honden en hun baasjes.

Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in het café van Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29, 2300 Turnhout

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom.Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleidster via michele@effenweg.be of 0497 07 07 48

Openbaar vervoer

Vlak aan het vertrekpunt bevindt zich de bushalte “Turnhout Zwart Water”, deze wordt bediend door de lijn:

460: Turnhout – Baarle
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.

Carpoolen
Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én de natuur!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Turnhouts Vennegebied
Tunrhout
2300 Turnhout

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 5 juli 2020
Prijs
Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €
€ 2,0
Reservaties
Organisatie Effen Weg vzw
Contact info@effenweg.be
0472/57.71.19
Trefwoorden natuur, wandelen, wandeling, TurnhoutUIH, anbdomein, anbwandelen