U bent hier:

Wandeling doorheen het Thorpark (5,5 km)

Begin oktober 2017 opende het Thorpark, een aanwinst voor het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanaf de voormalige mijnterril gaan wij er stappen doorheen de diep uitgesneden Vallei van de Stiemerbeek aan de rand van het Kempens Plateau, een prachtige natuurwandeling!
Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 5,5 km
Reliëf : vlak tot licht heuvelachtig, 95% onverhard
Moeilijkheidsgraad : gemakkelijk, er is wel een trap met 80 treden op het parcours
Vertrekpunt : Parking Thorpark, André Dumontlaan 67, 3600 Genk Of Thor Park 8000 – 8320, 3600 Genk
Begeleider : Christine (0478/32 75 06) – christine@effenweg.be


Het Thor Park is gelegen op het voormalige mijnterrein van Waterschei-Genk. De steenkoolmijn van Waterschei was één van de zeven steenkoolmijnen van het Kempens steenkoolbekken. Er werd ter plaatse van 1907 tot 1987 steenkool ontgonnen. Dit voormalige mijnterrein is door Vlaanderen erkend als een bedrijventerrein

Thor Park biedt naast het erfgoed ook een unieke park- en natuuromgeving van 30 hectare. Het maakt deel uit van de Stiemerbeekvallei. Het landschap combineert unieke natuurelementen met de prachtige industriële mijngebouwen die opgenomen zijn in de aanvraag voor classificatie als UNESCO-werelderfgoed.

We starten onze wandeling bij Thor Central, het vroegere hoofdgebouw van de mijn. Het is zeer mooi gerenoveerd. Voor het gebouw zien we een vijver met 2 fonteinen. We wandelen over de heraangelegde schans. Een schans is een combinatie van een aarden wal met een diepe greppel. Ze was voorzien van een toegangspoort met een bewaakte ophaalbrug. Deze diende eind 16de eeuw als verdediging voor de lokale bevolking. Ze lag verscholen in het Broeck (moerassig gebied) nabij de bron van de Stiemerbeek. We verkennen de Stiemerbeekvallei langs vlonderpaden en onverharde wandelpaden. De Stiemerbeek stroomt langs de rand van het Kempens Plateau en is daar tamelijk diep ingesneden. In de glooiende oevers zijn bronnetjes te vinden. We doorkruisen moerassige ruigten (wild door elkaar groeiend gewas), met een grote rijkdom aan kruiden.

Na een klim van 80 treden zien we voor onze ogen de mijnterril verrijzen met aan haar voeten een grote vijver. De terril van Waterschei, is een oude steenberg die getuigt van het rijke mijnverleden van Genk. De stenen komen uit de omliggende lagen van de steenkooladers. Sinds 1999 is de terril beschermd. Van op de top heb je een prachtig zicht op de groene omgeving, de monumentale kerktoren van Waterschei en de Luminusarena, waar KRC Genk speelt. We blijven aan de voet van de terril. Onderweg zien we steenmannetjes verschijnen, zij wijzen ons de weg naar de terril. Je wordt uitgenodigd om zelf je steenmannetje te maken. Schapen zorgen voor begrazing van het gebied. We kruisen een oud kolenspoor, kunnen even rusten om dan via enkele oude mijngebouwen terug op onze startplaats uit te komen.Tot slot is het kunstwerk The Arch nog het bekijken waard. Het Berlijnse kunstenaarscollectief ConstructLab verbleef vier maanden lang in een zelf ontworpen houten constructie en ontwikkelde een bouwsteen uit plastiek afval. Genkenaren, bezoekers en toevallige passanten konden zelf een tegel maken met plastiek dopjes. Deze pareltjes vormen samen ‘The Arch’, een participatief kunstwerk van maar liefst zeven meter hoog! We kunnen onze wandeling afsluiten in de horecagelegenheid in Thor Central. Architectonisch is ook de binnenkant zeker de moeite waard.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn en chronisch ziekten. Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom.Graag vooraf inschrijven. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en stuur ons een mailtje op info@effenweg.be of rechtstreeks bij de begeleidster christine@effenweg.be of via 0478 32 75 06

Bereikbaarheid:
Met de fiets : Blue-bike beschikbaar bij station Genk, afstand tot Thor Park ongeveer 5 km.
Fietsroutenetwerk : Thor Park ligt tussen knooppunt 508 en 509
Met de bus : De halte ‘Waterschei Thor Park’ – stadslijn G1. Reistijd station Genk – Thor Park : ongeveer 20 minuten
Met de wagen : Autosnelwegen E314, Op- en afrit nummer 32, ligt op slecht 2,5km van de site
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregeling.

Carpoolen
Toch nog geen goede verbinding? Of rij je met de wagen en heb je plaatsen vrij? Bekijk dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar er vraag en aanbod kan geplaatst worden. Zo geraakt iedereen makkelijk ter plaatse en dragen wij ook ons steentje bij aan een beter milieu!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Parking Thor park
André Dumontlaan
3600 Genk

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: woensdag 1 juli 2020
Prijs
Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €
€ 2,0
Reservaties
Organisatie Effen Weg vzw
Contact info@effenweg.be
0472/57.71.19
Trefwoorden natuur, wandelen