U bent hier:

Wandeling doorheen het Kortbroek en Kruibeekse Polders (2+6 km)

Op deze wandeling verkennen we zowel het Kortbroek als de Kruibeekse Polders. We stappen hier door het grootste, gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen. In het kader van het Sigma-plan ontstond hier een natuurgebied van ruim 600 hectare. Een niet te missen tocht door topnatuur langs de Schelde!
Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 6,5 km, afkorting mogelijk (2 km)
Reliëf : vlak
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Vertrekpunt : Veer Kruibeke-Hoboken, Scheldelei 1 9150 Kruibeke of Hoboken (veer)
Begeleider : Gerd Peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be


Het Kortbroek is het educatieve en recreatieve buitenbeentje van de polder vlakbij het kasteel Altena van Kruibeke.
De voormalige zandstock ten noorden van de Scheldelei werd omgetoverd tot Het Kortbroek, een adembenemend natuurgebied met tal van wandelmogelijkheden. Asfaltwegen, kasseibaantjes, dijken, vlonderpaden en kronkelsteegjes wisselen mekaar af. Doordat alle paden lussen vormen, ligt na elke bocht weer een verrassing verscholen. Er zijn verschillende visvijvers die natuurlijk ingericht werden, met eilandjes, wuivende rietkragen en rust- en paaiplaatsen voor vissen. Amfibieënpoelen vol leven, slingerende wandelpaden en een vogelkijkwand maken het pittoreske waterplaatje compleet. Naast zijn recreatieve functie heeft Het Kortbroek ook een belangrijke veiligheidstaak. Een koker onder de Scheldelei verbindt deze kleine polder met de ringgracht. Als daar het waterpeil stijgt, stroomt het te veel aan water de bufferzone binnen. Zo ontstaat een prachtig waterlandschap dat in geval van nood tot 150 miljoen liter water kan bergen.

De Barbierbeek heeft een nieuwe loop gekregen in de Kruibeekse polder, een festijn voor watervogels en andere dieren. Als de sluizen worden opengezet voor het gecontroleerd getijdengebied komt er elke dag een kleine hoeveelheid water twee keer in de polder gelopen en zo worden getijden gecreëerd. Binnen afzienbare tijd ontstaat hier een mini-Saeftinge, met slikken en schorren.

We verkennen eerst Het kortbroek: vertrekkend langs de (onverharde) Scheldedijk vervolgen we onze weg langs een (modderig) mountainbike paadje terug landinwaarts, en dan dwars door dit waterrijke gebied, langs vlonderpaadjes en een vogelkijkwand, terug naar ons vertrekpunt. Onderweg zijn er talrijke zitbanken met mooi uitzicht op de waterplassen waar gepauzeerd kan worden. Wie wil kan hier de wandeling beëindigen (2 km). Daarna verkennen we de Kruibeekse Polders: we wandelen langs de ringdijk in de richting van de Barbierbeek. Ondertussen passeren we Kruibeke, met enkele mooie uitzichten op het dorp en de kerktoren. En dan gaat het dwars door het slikken en schorrengebied terug naar de Scheldedijk. Langs het Oude Veer en de nieuwe getijdensluizen, met aan onze linkerkant het natuurgebied, op de andere oever van de Schelde de Hobokense industrie… het contrast kon niet groter zijn. Er wordt op een rustig tempo gewandeld, doch niet geslenterd, en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Voorzie stevig (waterdicht) wandelschoeisel, na regenperiodes zijn er modderige stukken op het traject.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even wat minder goed in hun vel zitten (burn out, depressie,…) Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleider via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26

Openbaar vervoer
Vanuit Waasland/Linkeroever:

Op 650 meter van onze vertrekplaats bevindt zich de bushalte “Kruibeke, Scheldelei”, deze wordt bediend door :

Buslijn 93 & 95 : Antwerpen Linker Oever – Sint-Niklaas
Buslijn 99 & 99S : Antwerpen Linker Oever – Hamme
Vlakbij het vertrekpunt ligt de bushalte “Kruibeke-Veer”, deze wordt enkel bediend door :

Belbuslijn 280 : Beveren – Kruibeke – Temse
Vanuit Antwerpen-stad: Waterbus naar Kruibeke.
Vanuit Zuidrand van Antwerpen/rechteroever: Veer Hoboken-Kruibeke (Leo Bosschartlaan 2660 Hoboken)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar De Polders van Kruibeke
Scheldelei z/n
9150 Kruibeke

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 5 december 2019
Prijs
Basistarief: 2,00 €; Leden Effen weg vzw: 0,00 €
€ 2,0
Reservaties
  • Bel naar https://www.effenweg.be/events/polders-van-kruibeke-5/
Organisatie Effen Weg vzw
Contact info@effenweg.be
0472/57.71.19
Trefwoorden natuur, wandelen