U bent hier:

Wandeling doorheen de Baai van Heist en de Sashul (6 km)

De minder bekende Groene gordel Heist-West bestaat uit 3 afzonderlijke delen. Zowel de Baai van Heist, Sashul-Vuurtorenweiden als de Kleiputten van Heist zijn specifiek en verdienen een bezoekje, samen zijn ze goed voor 100 hectare prachtige natuur!
Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 6 km
Reliëf : duinen, natuurgebied, vlak, gedeeltelijk trage wegen
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk, voor ervaren stappers
Vertrekpunt : Zeedijk-Heist 83 , 8301 Heist (kleine vuurtoren/voetgangersbrug)
Begeleiders: Antoon De Loof (0486/73.59.10) antoon@effenweg.be / Claudine Decloedt (0487/365.157) – claudine@effenweg.be


De Baai van Heist kreeg in 1997 de titel “strandreservaat”. Door de havenwerken is er een groen strand van 50 ha met duintjes, slikken en schorren en met een brede strandvlakte ontstaan. Dit gebied oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op tal van vogels. Zo zijn de duintjes het broed- en leefgebied van zeldzame zangvogels als graspieper en tapuit. De Sashul ligt aan de kustweg ,waar men in de lage weiden en plassen verschillende bloemen kan aantreffen , kamgras en veldgerst. Vanuit de Baai van Heist hoef je maar de sierlijke Lichtenlijnbrug over te steken om te belanden in de Sashul en Vuurtorenweiden. De laaggelegen Vuurtorenweiden met hun greppels en plassen zijn een relict van het historische polderlandschap tussen Heist en Zeebrugge. De Kleiputten van Heist bestaan uit een complex van laaggelegen weiden met oude kleiwinningsputten, waar de natuur opnieuw de overhand kreeg en een prachtig rietmoeras ontstaan is.
We starten onze wandeling op de dijk, aan de cafetaria-tea room “Paola”, lopen langs het aangelegd pad door de duinengordel van de Baai van Heist, gaan over de voetgangersbrug, en duiken onmiddellijk via een trap, het weidse natuurgebied van de Sashul binnen. Mogelijks komen we een paar fjorden paarden tegen. We doorlopen het woeste en wilde natuurgebied en komen aan de kleiputten van Heist met 22Ha natuurschoon. We keren terug langs een mooi aangelegd pad, de oude vuurtoren,via een klein stukje door de wijk, om via een tunnel de zeedijk te bereiken.
Na onze mooie wandeling gaan we -voor diegene die willen- napraten en iets drinken in een nabijgelegen brasserie.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleider via antoon@effenweg.be of 0486 73 59 10

Openbaar vervoer
Men kan de trein nemen tot het station van Heist. Van daar kun je via het Stationsplein, het winkelcentra, langs een tunnel tot op de zeedijk geraken. Ook de kusttram vanuit Blankenberge met haltes “Dijk” of “Heldenplein” liggen vlakbij.

Carpoolen
Geen of een moeilijke verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen met de wagen naar het vertrekpunt? Bezoek dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar men vraag en aanbod kan plaatsen. Zo helpen we elkaar én het milieu!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Groene Gordel Heist-West
Zeedijk-Heist z/n
8300 Knokke-Heist

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €
€ 2,0
Reservaties
Organisatie Effen Weg vzw
Contact info@effenweg.be
0472/57.71.19
Trefwoorden anbdomein, anbwandelen