U bent hier:

Wandeling doorheen de Avelgemse Scheldemeersen (5 km)

Op deze wandeling gaan we stappen doorheen de Avelgemse Scheldemeersen, gelegen op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen & Henegouwen, een parel van een natuurgebied met afgesneden Scheldemeanders, bloemrijke graslanden en vochtige hooilanden. Een wandeling in de Avelgemse Scheldemeersen is een tocht met een hoge natuurbeleving!
Graaf vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 5km
Reliëf :vlak
Moeilijkheidsgraad : gemakkelijk, drassige ondergrond na natte periodes, waterdicht schoeisel is nodig
Vertrekpunt : Sint-Martinus kerk, Daniël Vermandereplein, 8580 Avelgem
Begeleidster : Audooren Annie (0477/57.56.17) – annie@effenweg.be


De Avelgemse scheldemeersen zijn nu een combinatie van grasland, cultuurland en een ingedijkte Schelde. Door de overstromingen na de Ijsstijd ontstond er vooral in de winter een meersbiotoop. Bij de laatste rechttrekking van de schelde ontstonden er coupures of afgesneden armen met stilstaand of traag stromend water. In het water van de meander houden de vissen en planten en andere organismen een delicaat evenwicht.

Deze meersen die achter de kerk liggen en begrensd worden door de schelde en rijt vormen een pracht van natuur waar het heerlijk wandelen is en je volop geniet van de natuur , en de rust je tegemoet komt. De diversiteit van de waterminnende bloemen zoals de echte koekoeksbloem, pinksterbloemen en zeggesoorten nodigen je uit om dieper de meersen in te gaan. Roofvogels en reigers zijn het ganse jaar te spotten en de steltlopers zijn vooral tijdens de trek in het voorjaar van de partij. Dus deze meersen, vochtige hooilanden, zijn een plek bij uitstek voor de natuurwandelaars.

Wanneer we de meersen inlopen dan voel je de drassige grond en moet je al uitkijken voor de vele afwateringsgrachten die “laantjes” genoemd worden. Waar je ook kijkt zie e de vogels en afhankelijk welk seizoen je hier wandelt kan je genieten van de bloemen of de trek van de steltlopers of de begroeiing van de meersen. We wandelen door een gevarieerd leefgebied van amfibieën, libellen, vlinders watervogels en rietvogels. Langs de verschillende randen van de weide groeien rietbogen, wilgen en bosjes. De slechtvalk heeft hier een vaste stek en ook de blauwborst valt hier soms te spotten. De sleedoornpage kan je hier ook ontdekken. We moeten een beetje zoeken naar onze weg in de meersen want je stuit soms op een gracht die je van ver niet ziet en dan maak je algauw een ommetje. Een wandeling in de Avelgemse meersen is een belevenis van de natuur!

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg

>b>Wenst u nog meer info? Aarzel niet en stuur ons een mailtje op info@effenweg.be of neem rechtstreeks contact op met de begeleidster via annie@effenweg.be of 0477 57 56 17

Openbaar vervoer
Dit is een wandeling die heel goed bereikbaar is met het openbaar vervoer! Op 400 meter van het vertrekpunt bevindt zich de bushalte ‘Avelgem Plaats’, deze wordt bediend door :

Bus 65 : Avelgem – Oudenaarde (NMBS-station)
Bus 85 : Spiere – Avelgem – Anzegem – Waregem (NMBS-station)
Bus 92 : Avelgem – Otegem – Zwevegem – Kortrijk (NMBS-station)
Bus 68 : Avelgem – Ronse/Renaix (NMBS-station)
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen

Carpoolen
Toch nog geen goede verbinding? Of rij je met de wagen en heb je plaatsen vrij? Bekijk dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar er vraag en aanbod kan geplaatst worden. Zo geraakt iedereen makkelijk ter plaatse en dragen wij ook ons steentje bij aan een beter milieu!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint Martinuskerk
Kerkstraat
8580 Avelgem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: vrijdag 14 juni 2019
Prijs
Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €
€ 2,0
Reservaties
Organisatie Effen Weg vzw
Contact info@effenweg.be
0472/57.71.19
Links
Trefwoorden wandelen, natuur