U bent hier:

Wandeling door de Haasdonkse bossen (5 km)

De Haasdonkse bossen, een heus bosgebied tussen Haasdonk en Sint-Niklaas, zijn vooral bekend bij mountainbikers.
Talloze smalle bospaadjes met hier en daar zelfs een helling slingeren zich door de bossen.
Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad :Makkelijk
Vertrekpunt : Stuurstraat – kruispunt met Tassijnslaan, 9120 Haasdonk (fietsknooppunt 96).
Begeleider : Gerd Peremans (0475 67 39 26) – gerd@effenweg.be


Boomkathedraal
Op de hoek van de Tassijnslaan en de Jagersdreef staat een merkwaardige plataan. Langzaam maar zeker wint hij de strijd tegen het metalen bordje dat op hem is bevestigd. Veteraanbomen zoals deze zijn stokoud, hebben holten en een krimpende kroon. Maar afschrijven moeten we ze nog lang niet! Ze transformeren immers naar een nieuw evenwicht. Gelukkig beseffen we tegenwoordig steeds vaker dat we deze boomkathedralen en hun bijzondere vormen moeten koesteren. Ze hebben niet alleen een grote historische, maar ook landschappelijke en ecologische waarde.

Tassijnskruis
Op de andere hoek tref je het monument ter ere van Jan Baptist Tassyns. Hij was voorzitter van het kanton Haasdonk aan het woelige einde van de 18e eeuw. In 1798 kwam de bevolking uit de Zuidelijke Nederlanden in opstand tegen de Franse bezetter. Tijdens deze Boerenkrijg werd kantonvoorzitter Tassyns in de bossen tussen Haasdonk, Sint-Niklaas en Temse gefusilleerd. Honderd jaar later, in 1898, kreeg hij hier een herdenkings-monument. Het zogenaamde Tassijnskruis doet denken aan een ongelukskruis. Op plekken waar vroeger onheil gebeurde, plaatsten mensen een kruis ter nagedachtenis in het landschap. Zo vind je soms stenen kruisen op de plaats aan een rivier waar ooit iemand verdronk. De kruisen dienden niet enkel als herinnering, maar ook ter oriëntatie in het landschap. Vandaag leeft deze gewoonte verder, in het plaatsen van houten kruisen of het leggen van bloemen op de plek waar iemand het leven liet in het verkeer.

We volgen trage wegen, een kasseibaantje, kleine bospaadjes, mountainbikepaadjes. Een afwisselende boswandeling door een minder gekend bosgebied. Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd, er zijn weliswaar geen zitbanken onderweg. Voorzie stevig wandelschoeisel, sommige delen van het parcours kunnen er drassig bij liggen.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even wat minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of neem rechtstreeks contact op met de begeleider via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26

Openbaar vervoer
Op 800 m van het vertrekpunt bevindt zich de bushalte “Haasdonk Bank”, deze wordt bediend door :

Lijn 82 : Lokeren – St. Niklaas – Beveren – Antwerpen Linkeroever
Belbus 280 : Beveren – Kruibeke – Temse
Voor gedetailleerde dienstregelingen, raadpleeg de routeplanner van De Lijn.

Carpoolen
Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Fort Haasdonk
Vestingstraat
9120 Haasdonk (Beveren)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 12 september 2019
Prijs
Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €
€ 2,0
Reservaties
Organisatie Effen Weg vzw
Contact info@effenweg.be
0472 57 71 19
Links
Trefwoorden wandelen, natuur