Wandeling door de Bospolder en Muisbroek (5 km of 8,5 km)
30 juli

Wandeling door de Bospolder en Muisbroek (5 km of 8,5 km)

Waar?

De Bospolder Ekeren

Vierkerkenstraat (schoonbroek)
2180 Ekeren (Antwerpen)

Wanneer?

Prijs

Basistarief: €2.00

Leden Effen Weg vzw: Gratis

Over deze activiteit

De Bospolder is een prachtig stukje natuur vlakbij de stad !
Vroeger was dit stukje natuur poldergebied. Zo’n dertig jaar geleden werd het opgespoten bij de havenuitbreiding waarna de natuur het vernielde gebied langzaam maar zeker opnieuw veroverde. Vooral vogels bekleden er een belangrijke positie in een snoer van internationaal interessante gebieden. Onderweg is de kans groot dat je hier Galloway-runderen ziet grazen.

Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand: 5+3,5 km
Reliëf: vlak
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Vertrek: Einde Vierkerkenstraat, 2180 Ekeren
Begeleidster: Gerd Peremans (0475 67 39 26) – gerd@effenweg.be


In de tiende en de elfde eeuw sloten de dijken in de Antwerpse schorren de natte getijden-gebonden gebieden af van de hoger gelegen gronden. In latere periodes zorgden helse stormvloeden zoals de Sint-Felixvloed en de Allerheiligenvloed mee voor het ontstaan van de huidige Westerschelde. De stormvloeden doorbraken de Ekerse dijk en creëerden wielen of uitdiepingen in het landschap. De wielen in de Bospolder bleven lange tijd onaangeroerd. Veel inwoners van Ekeren kwamen er in hun jonge jaren paling peuren, maar eind jaren 60 werd de Bospolder opgespoten als uitbreiding voor de haven. Na jarenlange verwaarlozing zag de stad Antwerpen het belang in van grote natuurdomeinen aan de rand van de stad. Zo werd vanuit een samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij en Natuurpunt het natuurgebied Bospolder geboren.

Vooral vogels bekleden in de Bospolder en het Ekers Moeras een belangrijke positie in een snoer van internationaal interessante gebieden. Kleine karekiet, rietgors en tal van eenden voelen zich thuis in het rietland langs grachten en open water. Er zijn broedplaatsen voor zwartkopmeeuwen en oeverzwaluwen en een grote vispaaiplaats langs het verbindingskanaal. Langs de wandeling liggen 2 vogelkijkhutten en een vogelkijkwand. Je kan de meeste vogels best observeren in de lente, maar let op dat je de jongen of de broedende vogels niet verstoort.

Met een aangepast beheer wil Natuurpunt de Bospolder nog mooier, groener en aantrekkelijker maken. Daarbij steken gallowayrunderen ons een handje toe. Zij eten niet alle planten en niet overal evenveel. Zo creëren zij een afwisselend landschap van grasland, ruigten, struwelen en bossen. Hier vinden heel wat meer planten en dieren een geschikt plekje. Het hele jaar lopen er gallowayrunderen in de Bospolder. De wandeling loopt grotendeels door het begrazingsblok.

Open water, bos, struwelen en graslanden: De Bospolder heeft alles in huis om zeldzame soorten nieuwe kansen te bieden. De droge, schrale graslanden huisvesten het bruin blauwtje, een typische kleine vlinder die houdt van warme plekjes. De planten waarop hij zijn eitjes legt, de ooievaarsbek en de reigersbek, groeien graag in het gebied. De eitjes worden afgezet bij droog en warm weer op de bovenzijde van het blad. De rups knaagt aan het blad en laat daarbij de bovenste laag intact. Mineren heet dat. Zowel in graslanden als op opgespoten terreinen voelt de vlinder zich opperbest. Na een dieptepunt in de jaren 70 lijkt het bruin blauwtje de laatste tijd aan een opmars bezig in het noorden van West- en Oost-Vlaanderen, maar nog niet in Antwerpen. We duimen voor hem.

Het domein Muisbroek, vroeger de ‘Ekerse Putten’ genoemd, ligt dicht bij de stad Antwerpen en midden in een drukke wereldhaven. Het is een uniek stukje prachtige natuur (55 ha waarvan 25 ha waterpartij) waar het zalig verpozen is. De vijvers, die gegraven werden als waterwinning voor de toenmalige stoomrangeerlocomotieven van de spoorwegen, herbergen thans een groot aantal inheemse vissoorten en zijn een rustplaats voor waterwild en trekvogels. De put van Ekeren heeft doorgaans het gehele jaar helder water en is fraai begroeid met waterpest in het ondiepe deel. Het domein is vooral gekend bij duikers.
In het midden is een zuigput te vinden die bekend staat om zijn vele fossiele zeeschelpen.
Hier vind je tussen de 6 en de 9 meter diepte loodrechte kleiwanden die als een mini drop-off aflopen. De andere fossiele schelplagen zijn duidelijk herkenbaar. Heel bijzondere fossiele schelpen zijn er te vinden, waaronder St.-Jacobsschelpen, die in de Noordzee niet eens voorkomen! En als je geluk hebt, vind je hier zelfs haaientanden. Het midden van de put bestaat uit modder. Tussen het wier zwemmen grote scholen jonge zoetwaterbaarsjes en kleine snoeken. Af en toe zwemt er een groot exemplaar tussendoor.

We wandelen eerst door de Bospolder (5 km) en maken dan nog een kleinere lus in Muisbroek.
De Bospolder kan drassig zijn na natte periodes; laarzen of waterdicht wandelschoeisel zijn echt een must ! Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
Voor een sanitaire stop en een drankje achteraf kan je terecht in Den Telstar, Akker 96, 2180 Antwerpen

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn en chronische ziekten of mensen die even minder goed in hun vel zitten (bv. burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom.Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleider via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26

Openbaar vervoer
Vlakbij het vertrekpunt bevindt zich de bushalte “Antwerpen Oorderseweg”, deze wordt bediend door :

Bus 770 : Antwerpen – Ekeren – Kapellen – Putte
Bus 775: Antwerpen – Ekeren – Stabroek
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor meer gedetailleerde dienstregelingen.

Carpoolen
Toch geen goede verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep Carpoolers van Effen Weg vzw, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we elkaar én het milieu!

In de kijker

Gent met kinderen: 9 tips voor een vree wijze citytrip

Verder lezen 

Theater in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Verder lezen 

Theater met kinderen: 6 onmisbare voorstellingen

Verder lezen 

8 prachtige tuinen om in weg te dromen

Verder lezen 

4x de natuur ontdekken met kinderen

Verder lezen 

Samen verenigen: eindelijk weer samen spelen, maken, lachen en genieten

Verder lezen 

De 7 leukste rommelmarkten van Vlaanderen

Verder lezen 

7 musea met een terras

Verder lezen 

Opvallende architectuur die ook kinderen boeit

Verder lezen 

8x blotevoetenpaden in Vlaanderen

Verder lezen 

6 culturele zomerbars

Verder lezen 

7x fietsen langs kunst en architectuur

Verder lezen 

5x op tocht zonder te wandelen of te fietsen

Verder lezen 

12 zoektochten voor volwassenen

Verder lezen 

9x avontuurlijk overnachten met kinderen

Verder lezen 

10 x kunst in openlucht voor kinderen

Verder lezen 

7x met je hoofd in de wolken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

5 musea voor kleine dierenvrienden

Verder lezen 

8x avontuurlijk wandelen met kinderen

Verder lezen 

6x toegankelijk wandelen in het groen

Verder lezen 

7 expo's voor fans van fotografie

Verder lezen 

Beleef de evolutie van de Belgische designcultuur

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7 musea over harde werkers

Verder lezen 

7x erfgoed ontdekken

Verder lezen