U bent hier:

VOLZET | Jaaropleiding planten met Hans Vermeulen

Deze cursus is helaas helemaal volzet. Geef je adresgegevens door aan peter.lemmens@natuurpunt.be. We plaatsen je op een reservelijst.

Over de 4 seizoenen heen neemt Hans Vermeulen van Natuurpunt CVN ons mee op verkenning in de wereld van de planten. De lessen theorielessen vinden plaats op donderdagvoormiddag van 9u30 tot 12u30 in lokaal 2 van CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6 in Torhout. De excursies vinden plaats op donderdagnamiddag van 13u30 tot 16u30 u in Torhout of omgeving. Lessen én excursies worden begeleid door Hans Vermeulen. De volledige cursus is als volgt opgebouwd:

Basiscursus planten (lessen 12 & 26/03, excursie 26/03)

Dit is een basiscursus waarin je uitgebreid kennis maakt met de wondere wereld van de planten. Het accent ligt op kruidige planten. Tijdens de theorielessen gaan we in op veldkenmerken en voortplanting, de begrippen die je nodig hebt om planten te beschrijven en hoe je planten in het veld kan herkennen door gebruik te maken van de kenmerken van plantenfamilies. Via een unieke aanpak leer je tijdens de praktijklessen kijken naar planten. Na afloop van de cursus kan je zelfstandig planten in het veld op naam brengen.

Zomerbloeiers (les & excursie 25/06)

Deze module gaat over een grote groep inheemse landplanten die bloeien tussen eind mei en eind oktober. Zo bijvoorbeeld de grote klaproos die iedereen kent dankzij (of ondanks) het hartverscheurende gedicht van de Britse legerarts John McGrae ‘In Flanders fields’. Maar naast deze iconische soort zijn er nog zoveel andere soorten die tijdens de zomer kleur geven aan bermen en open landschappen.

Eetbare  en giftige planten (les & excursie 24/09)

De mens is een nieuwsgierig wezen. Op zoek naar voedsel heeft hij al in een ver verleden zowat alle planten op eetbaarheid getest. Dat daarbij slachtoffers gevallen zijn, staat buiten kijf. Aanvankelijk werd de kennis over giftigheid of eetbaarheid bij planten van generatie op generatie mondeling doorgegeven. Sinds de 16de eeuw gebeurt dat ook schriftelijk, maar ondertussen is die kennis wat in de vergeethoek geraakt. Deze module wil dat verhelpen en leert je wat onze voorvaderen al van kindsbeen af wisten.

Vruchten en zaden (les & excursie 22/10)

Wist je dat een okkernoot geen noot is, maar wel een steenvrucht? Wist je dat een komkommer een bes is? Wist je dat de witte paardenkastanje doosvruchten vormt, terwijl de tamme kastanje nootjes omwikkelt die vervat zitten in een napje? Nochtans lijken de vruchten van beide bomen sprekend op elkaar. Over het hoe en waarom van bovenstaande vragen, en nog veel meer, kom je te weten tijdens deze module.

Exoten (les & excursie 5/11)

Sinds de ontdekking van de Caraïben door Columbus in 1492 heeft de mens opzettelijk, maar even vaak (en wellicht nog vaker) onopzettelijk planten uit andere continenten elders geïntroduceerd. Gezien de eerste ontdekkingsreizigers uit Europa kwamen, is dit continent met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het meest ‘besmette’ continent op Aarde. De ‘exoten’ die in Europa welig tieren, vormen het onderwerp deze module. Wat is de invloed van deze exoten op onze inheemse flora? Is die negatief of positief?

Bomen en struiken in winterkleed (lessen 26/11 & 3/12, excursie 3/12)

Deze module is gericht op het herkennen van bomen en struiken aan de hand van winterkenmerken zoals knoppen, schors en zaden. Tijdens de excursie gebruiken we de theoretische kennis om in het veld bomen en struiken te leren herkennen. Alle inheemse soorten en enkele veel voorkomende exoten komen aan bod. We werken met een handige determinatiesleutel zodat je als deelnemer ook na afloop van de cursus je kennis verder kan uitdiepen.

Prijs

Als lid van Natuurpunt betaal je € 99 voor de volledige reeks, als niet-lid betaald je € 114.

Deelnemen

Stap 1: Online inschrijven

Voor deze activiteit kan je online inschrijven. Na je inschrijving ontvang je een digitale mailbevestiging. Mocht je binnen een paar minuten na je inschrijving geen mail ontvangen hebben, controleer dan of de mail tussen je SPAM zit en neem anders contact op met de contactpersoon hieronder.

Stap 2: Betalen

In de mailbevestiging vind je alle gegevens om tot betaling over te gaan.

Info

Links
Waar CC de Brouckere
Aartrijkestraat 6
8820 Torhout

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer

tot

Prijs
Ledenprijs: € 99
€ 114,0
Reservaties Inschrijven Inschrijven
Organisatie Natuurpunt Midden-West-Vlaanderen
Contact peter.lemmens@natuurpunt.be
051 70 06 95
Trefwoorden erkend SCVW, Natuurpunt, planten, mossen en korstmossen, Natuurpunt Mandelstreke, Kern De Reiger, mossen en korstmossen, Kern Groot-Staden, Natuurpunt Gistel-Oudenburg en Hoge Dijken vzw, Kern Groot-Staden, Natuurpunt Torhout, Kern De Reiger, Natuurpunt Ruidenberg