U bent hier:

Vlaamse Meesters in Situ: Verborgen parel voor het eerst te bewonderen

Met het project ‘Vlaamse Meesters in Situ’ wil Openbaar Kunstbezit Vlaanderen werken van Vlaamse Meesters, die nog in de oorspronkelijke site hangen, ontsluiten voor een breed publiek. Dankzij de Koning Boudewijnstichting en met steun van het Fonds Baillet-Latour hebben wij het monumentale altaarstuk ‘Het Visioen van de Heilige Gertrudis’ van Gerard Seghers laten restaureren.
Dit schilderij werd circa 1625 geschilderd voor de Sint-Gertrudiskapel, die rond die tijd in het kasteelpark werd opgetrokken. Op het doek leidt een engel de Heilige Gertrudis tot bij Maria en het kind Jezus. De vroegmiddeleeuwse Heilige Gertrudis van Nijvel stond vooral bekend om haar gastvrijheid tegenover pelgrims. Ze liet kerken, kapellen, scholen en gasthuizen bouwen en zorgde voor armen en behoeftigen. Gertrudis werd aangeroepen tegen ratten- en muizenplagen, koorts en krankzinnigheid. Ze wordt dan ook afgebeeld met muizen om haar staf.
De belangrijke barokschilder Gerard Seghers schilderde in de trant van Caravaggio en Rubens.
Dit gerestaureerde werk is voor het eerst te bewonderen in het Koetshuis van het kasteel. Via een interactief touchscreen en een persoonlijk audioverhaal kom je meer te weten over het schilderij, de schilder en de site. Ook op kindermaat!

Bovendien creëerde olfactorisch kunstenaar Peter de Cupere een geurinstallatie op maat van het schilderij. Hij brengt de beleving opnieuw tot leven.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40
1750 Gaasbeek

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 28 juni 2019 tot 29 september 2019
Prijs
Basistarief: 1,00 €; -18 jaar: 0,00 €
€ 1,0
Organisatie Kasteel van Gaasbeek
Contact kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be
02 531 01 30
Trefwoorden Schilderkunst, kinderen, gezin, audio, vlaamse meesters in situ, in situ, Peter De Cupere, Gerard Seghers, Kasteel, Openbaar kunstbezit, UiTinMijnRegio