U bent hier:

Vlaamse Meesters in Situ: Ontdek Theodoor van Loon in Diest

Het kunstenparcours Vlaamse Meesters in Situ richt deze zomer de schijnwerpers op Vlaamse topstukken die op hun oorspronkelijke plek te bewonderen zijn. Een discrete scenografie omringt de meesterwerken met de juiste sfeer. Dankzij woord en beeld in een moderne digitale voorstelling kan de sublimiteit van de Vlaamse meesters helemaal naar voor treden.
De Sint-Catharinakerk op het begijnhof van Diest herbergt de schilderijen van de vier evangelisten door Theodoor van Loon. Deze Vlaamse Meester, een tijdgenoot en concurrent van Rubens, verbleef een tijd in Italië en onderging daar invloed van Caravaggio en diens navolgers. Van Loon kreeg in het najaar van 2018 nog een prachtige expo in de BOZAR in Brussel.
De vier evangelisten Johannes, Lucas, Marcus en Mattheüs worden vaak afgebeeld in antieke toga’s bij hun schrijftafel. Elk hebben ze een eigen symbool: de engel voor Mattheüs, de leeuw voor Marcus, de stier voor Lucas en de adelaar voor Johannes.

De vier werken kunnen nu herontdekt worden dankzij Vlaamse Meesters in Situ. Bovendien besloot de stad Diest naar aanleiding van dit project om deze schilderijen te laten restaureren. Twee werken zullen reeds gerestaureerd zijn, de verdere restauratie wordt in situ uitgevoerd. Bezoekers kunnen het restauratiewerk bewonderen, het werk van kortbij bekijken, de vergelijking maken en vragen stellen.

Iedere tweede zondag van de maand geven de restaurateurs van Altritempi een woordje uitleg tussen 14u00 en 16u00.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint-Catharinakerk
Begijnhof zn
3290 Diest

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • tot
Organisatie Dienst toerisme Diest
Trefwoorden Vlaamse Meesters, VlaamseMeestersTVL