U bent hier:

VL@S : "Over namen" door Jan Vanroose

Lezing of congres Erfgoed

Jan Vanroose

Al meer dan een kwarteeuw ben ik bezig met het verzamelen en bestuderen van namen allerhande. Dat resulteerde in een boekje (Het kleine Namenboek), uitgegeven bij Bert Bakker in Amsterdam. Van het ene komt het andere, zegt men wel eens en dat bleek waar: ik werd door een redacteur van Radio 1 aangesproken en dit resulteerde tot medewerking aan het programma De Nieuwe Wereld, gepresenteerd door Friedl Lesage. Onder de titel Het Namenkabinet schreef ik toen in totaal 75 stukjes die dagelijks werden voorgelezen door nieuwsanker Martine Tanghe.
Nu ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt, was er tijd om uit die massa interessante informatie een lezing samen te stellen, die allerminst saai te noemen is.
Namen blijken onderhevig te zijn aan modes, nieuwe namen verschijnen, maar verdwijnen ook elk jaar met duizenden. Namen geven of ontnemen is een teken van macht.
Misschien denkt u: “Alweer iemand die over namen komt spreken!”
Ik kan u geruststellen: mijn lezing is anders dan de andere. De klemtoon ligt namelijk op het bizarre en grappige.
Toehoorders zullen bijvoorbeeld ontdekken dat heel wat voorwerpen in Japan genoemd zijn naar Nederlandse woorden –ze zullen er over verbaasd zijn een mondje Japans te begrijpen.
En wat denkt u van totaal foute merknamen? Of belachelijke straatnamen (ook in Vlaanderen!)
Ik laat de toehoorders een keuze maken uit mooie voornamen, ooit gegeven aan Vlaamse kinderen, om ze vervolgens te laten ontdekken wat een verschrikkelijke betekenis die hebben.
Er wordt heel wat afgelachen tijdens mijn lezing. Het is eigenlijk ook niet te geloven welke namen gegeven zijn aan kinderen, aan straten, aan cafés en aan huizen…

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Dorpshuis Emelgem
Emelgemseplein 1
8870 Emelgem (Izegem)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: dinsdag 21 april 2020
Leeftijd 55+
Prijs
Basistarief: 7,00 €; geen lid van Vl@s: 10,00 €
€ 7,0
Organisatie Vlaamse actieve senioren Izegem
Contact katrien.seynaeve@scarlet.be
051 303328