U bent hier:

VL@S : "IRAN.... ziel van het oude Perzië" door Marc Taveirne

Lezing of congres Geschiedenis

IRAN…ziel van het oude Perzië
Reizen in Iran is meer dan een mooie en boeiende ervaring. Het is een verrijking van de geest. Het is kijken naar het verleden in de historische sites van Persepolis, Naqsh-e Rustam en Rayen. Het is leven in het heden in de steden Kerman, Shiraz, Isfahan, Yazd, Kashan en Teheran. We nemen jullie mee naar een land met een eeuwenoude beschaving. In het oude Perzische Rijk was het Zoroastrisme de voornaamste godsdienst en kwamen kunst, cultuur en wetenschap tot een ongekend grote bloei. Iran vertelt ons verhalen uit sprookjes van “duizend en één nacht” met de aparte sfeer van gezellige bazaars, en landelijk gelegen karavanserais. We rijden door afwisselende landschappen en ontmoeten er een gastvrije en cultureel zeer hoogstaande bevolking. Vol bewondering kijken we naar de verfijnde schoonheid van architectuur, tegelwerk, miniaturen en kalligrafie bij de prachtige moskeeën met veelkleurige koepels en slanke minaretten. Een uniek bezoek aan de heilige stad Qom brengt ons in de Islamitische sfeer. Eeuwenlang werd het oude Perzië geregeerd door koningen en sjahs, tot in 1979 de revolutie uitbrak en de Ayatollahs aan de macht kwamen. Iran werd een Islamitische Republiek.

Iran... een verrassend land vol vooroordelen, maar met een ongekend vriendelijke, gastvrije en charmante

Rik Taveirne
Geboren te Ruddervoorde op 11 juli 1944.

Na een loopbaan van meer dan 40 jaar in de verkoop mag ik nu genieten van een welverdiende rust. Al is rust zeer relatief met de vele hobby's die ik heb. Gelukkig maar, want het beroemde 'zwarte gat' van iemand die op pensioen gaat ken ik absoluut niet. Ik heb geen tijd om mij te vervelen. De combinatie van reizen en fotografie was vlug gemaakt. Geschiedenis, cultuur en natuur hebben mij al altijd geïnteresseerd en dat komt goed uit bij het maken van reisreportages. Vooral om de begeleidende teksten te schrijven en te bewerken. Vroeger heb ik zelf nog muziek gespeeld, nu ben ik al tevreden met het beluisteren en het zoeken naar de passende muziek om bij de reisreportages te gebruiken.

De klankband bij een montage is heel belangrijk en blijft bij de kijker zijn aandacht vasthouden. Klank - Woord - Beeld... alles moet samengaan en één geheel vormen om geslaagd te zijn. Mijn dagen zijn dus meer dan gevuld zodat we met volle teugen kunnen en mogen genieten van alles wat we doen. En als de gezondheid het toelaat...nog jaren mogen doorgaan met deze fantastische hobby.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Dorpshuis Emelgem
Emelgemseplein 1
8870 Emelgem (Izegem)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Leeftijd 55+
Prijs
Basistarief: 7,00 €; geen lid van Vl@s: 10,00 €
€ 7,0
Organisatie Vlaamse actieve senioren Izegem
Contact katrien.seynaeve@scarlet.be
051 303328
Links