U bent hier:

Vers geperst - Aperitief boekenvoorstelling

Naar jaarlijkse gewoonte kunt u weer zalig snuisteren in zowat 200 nieuwe titels uit de Cultuurgids 2019-2020, over diverse domeinen en voor alle leeftijden.
Voor kinderen is er de Zoeken-in-Boeken speurtocht met een leuke prijs voor iedere deelnemer.
U kunt ter plaatse uw bestelling indienen, zo zijn de boeken nog sneller bij u thuis.
Maak ook kennis met het lokale jaarprogramma.
Op Vers Geperst stelt Luk Beeckmans zijn nieuwste boek voor over ambachten, handel en nijverheid in Steenhuize-Wijnhuize vanaf de 19de eeuw. Naast het boek worden ook enkele originele stukken getoond, zoals een Van Oudenhove accordeon, subtiel fijn kantwerk, een fiets De Groote Leeuw e.a.

Natuurlijk wordt het aperitief u graag aangeboden. Breng gerust familie, vrienden en buren mee om kennis te maken met het Davidsfonds in Steenhuize-Wijnhuize en daarbuiten.


Exclusieve voorstelling: Van accordeonbouwers, molens en zoutziederijen. Ambacht, handel en nijverheid vanaf de 19de eeuw in Steenhuize-Wijnhuize
De traditionele landbouwersgemeenschap van Steenhuize-Wijnhuize werd vanaf het midden van de 19de eeuw sterk beïnvloed door een zich snel ontwikkelende semi-industrialisatie. Naast een paar brouwerijen worden ook een buizenfabriek, een cichorei- en koffiebranderij, een landbouwstokerij, drie melkerijen, een mechanische klompenfabriek, verscheidene steenbakkerijen, een stoomzagerij, meerdere stoom- en mechanische molens en twee zoutziederijen vermeld.
Charles en Bernard Tuypens lagen aan de basis van de ontwikkeling van het Brabants trekpaard.
Zeer belangrijk was de lokale klos- en naaldkant. Honderden vrouwen uit Steenhuize-Wijnhuize verzekerden hierdoor hun gezin van een aanvullend inkomen.
Camiel Schotte startte zijn bekende fietsenfabriek De Groote Leeuw op.
Het artisanaal bedrijfje voor accordeonbouw van Jean Baptiste Van Oudenhove, bekend als Tistjen Accordeon, gaf muziek en kleur aan de gemeente.
Een paar nertsenhouderijen en een chinchillakwekerij zagen het daglicht.
Bepaalde bedrijven zoals een kuiperij, een drietal confectiebedrijven en een fruithandel zijn eveneens diep verankerd in de jongere dorpsgeschiedenis.
Meubelen De Coninck en transportfirma Diependaele maakten Steenhuize-Wijnhuize bekend tot ver buiten de dorpsgrenzen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar VBS Sint Katrien
Kloosterberg 25
9550 Steenhuize-Wijnhuize (Herzele)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 13 oktober 2019
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Davidsfonds Steenhuize
Contact 054 50 30 15