U bent hier:

Verrebeekmolen

Monument Erfgoed

De bouw van deze molen werd aangevat in 1789. Het jaar '1803', gebeiteld in de staart van de molen, is vermoedelijk de afwerkingsdatum. Deze stenen windmolen, een grondzeiler met een gevlucht van 24,40 meter, bleeft tot 1938 in functie. Na een storm in 1983, werd de huidige molen, een getrouwe kopie van de vorige, gebouwd in 1996. Te bezoeken elke laatste zondag van de maand.
In 1972 kwam de oorspronkelijke molen, na vele malen van eigenaar te zijn gewisseld, in handen van R. De Moor, die instandhoudingswerken liet uitvoeren. Tijdens de storm van 27 november 1983 werden de noodkap, de daklijsten, de staart en de eg afgerukt. De molen moest uiteindelijk worden afgebroken. De huidige molen is er een getrouwe kopie van. Hij draagt een voor de streek typische saracenenkap belegd met eikenhouten schalïën en hij is maalvaardig.
De molen heeft drie koppels molenstenen: er wordt graan gemalen met twee volledig uitgeruste koppels Engelse natuurstenen; een derde koppel wordt gebruikt om graan tot veevoeders te vermalen. Verder zijn er een graankuiser, een haverpletter en een bloembuil met een elektrische maalstoel.

Geleid bezoek aan de molen met de nodige deskundige uitleg verstrekt door de molenaar, voor groepen van min. 10 personen, enkel op aanvraag bij de molenaar.
Wanneer de blauwe wimpel wappert op de molen ben je steeds van harte welkom.
Verschillende soorten vers gemalen bloem worden je in de molen tegen democratische prijzen aangeboden.

Info

Links
Waar Verrebeekmolen
Verrebeekstraat -
9660 Opbrakel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag
Prijs gratis
Contact info@verrebeekmolen.be
+32 27674438
Trefwoorden Bevestigd2020