Van 12 september tot 17 oktober

Vantage point - Lies Vanloocke

Waar?

Cultuurcentrum Gildhof

Sint-Michielstraat 9
8700 Tielt

Wanneer?

Van tot

Prijs

Basistarief: Gratis

Over deze activiteit

Nu het cultuurcentrum weer de deuren kan openen, pikken we ook weer de draad op van de Intramuros-expo’s. De seizoensstart betekent de aftrap, met een tentoonstelling die eerder werd aangekondigd, maar door Covid niet kon openen vorig najaar.


Het landschap verdween als genre nooit meer echt uit het brandpunt van de hedendaagse kunst. Of het nu de romantische vrees was voor het woeste, ongerepte, het ontzag voor de mystiek, een nostalgische reflex, of commentaar op ecologische bekommernissen: in het verbeelden van onze omgeving zit een mensbeeld vervat, ook al is er geen mens te zien, of hooguit enkele sporen.


Lies Vanloocke werkt reeds jaren aan een eigenzinnig en fris proces, waarbij ze het landschap omploegt, op zoek naar structuur, richting, intensiteit en dramatiek. Daarbij is ze zich heel bewust van het landschap als ‘durend’ gegeven, dat continu in kringloop en veranderend is. Dat vertaalt zich in een oeuvre dat de afzonderlijke werken nooit als ware eindpunten ziet. Overschilderen van doeken, soms met grote tussenpozen, is voor haar een constante praxis. Dat maakt haar schilderkunst vloeiend en ongrijpbaar, het best vertaald in de flexibele techniek van acrylverf. Parallel met de grote doeken voltrekt zich een onderzoek op postkaartformaat, dat als een laboratorium steeds van uitzicht verandert en de grotere werken continu bevrucht.


Haar bronnen zijn heel divers: zelf beleefde landschappen, indrukken van reizen, gesprekken, toevallige vondsten en beelden uit tweede of derde hand of media. Daarbij treedt een bepaalde graad van abstractie op. Wat ze overhoudt zijn niet enkel vormelijke aspecten, maar ook een onbestemde emotionele component, die zich niet aan één welbepaalde plek of vastomlijnd moment laat vasthechten. Lies heeft een zwak voor het landschap in wording: breuklijnen, ravijnen, gebergtes, waters en transformerende hemels leveren krachtige en welomschreven vormen en patronen op. Maar hun uitzicht hangt af van lange, trage processen. In verf vertaalt ze dat in efemere lagen, die hier en daar druipen, richtingen die wisselen. Zelfs het spieraam waarop het geschilderde verschijnt mag kantelen. Het geeft haar zoektocht iets ambivalents: het schilderij als klassiek ‘venster op de wereld’ en het schilderij als object en autonome verkenning van verf, interageren.


Waar de rol van de mens in haar vroegere vogelperspectieven soms heel onbeduidend of subtiel was, beperkt tot een pad, een perspectief van paal en perk, of een vaag herkenbare woonst aan de einder, valt in de recentste werken zijn uitdrukkelijkere verschijning op. Het is frappant hoe Lies Vanloocke figuren bijna aarzelend en half transparant laat oplossen in de elementen.


Lies Vanloocke brengt in deze ‘Intramuros’-solo een ensemble uit haar onderzoek. We kennen haar ook als leerkracht aan de Tieltse academie.


Officiële opening: 12 september 2021


Open: Maandag tot en met zaterdag: 14.00 – 17.00


Gratis toegang.

In de kijker

Theater in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Verder lezen 

Theater met kinderen: 6 onmisbare voorstellingen

Verder lezen 

8 prachtige tuinen om in weg te dromen

Verder lezen 

4x de natuur ontdekken met kinderen

Verder lezen 

Samen verenigen: eindelijk weer samen spelen, maken, lachen en genieten

Verder lezen 

De 7 leukste rommelmarkten van Vlaanderen

Verder lezen 

7 musea met een terras

Verder lezen 

Opvallende architectuur die ook kinderen boeit

Verder lezen 

8x blotevoetenpaden in Vlaanderen

Verder lezen 

6 culturele zomerbars

Verder lezen 

7x fietsen langs kunst en architectuur

Verder lezen 

5x op tocht zonder te wandelen of te fietsen

Verder lezen 

12 zoektochten voor volwassenen

Verder lezen 

9x avontuurlijk overnachten met kinderen

Verder lezen 

10 x kunst in openlucht voor kinderen

Verder lezen 

7x met je hoofd in de wolken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

5 musea voor kleine dierenvrienden

Verder lezen 

8x avontuurlijk wandelen met kinderen

Verder lezen 

6x toegankelijk wandelen in het groen

Verder lezen 

7 expo's voor fans van fotografie

Verder lezen 

Beleef de evolutie van de Belgische designcultuur

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7 musea over harde werkers

Verder lezen 

7x erfgoed ontdekken

Verder lezen