U bent hier:

Van volksboekerij tot digitale bib - lezing

Op 8 oktober zal de in Putte wonende historicus Herwig De Lannoy het boeiende verhaal van de openbare bibliotheken in Vlaanderen en Putte belichten.
De eerste openbare volksboekerijen in Vlaanderen worden in het midden van de negentiende eeuw geopend, dit na jarenlang bekvechten tussen liberalen en katholieken. In Putte is er in 1907 een "Volksbibliotheek onder het toezicht der Geestelijke overheid", een parochiebibliotheek dus. Omstreeks die tijd openen ook in de andere dorpskernen parochiale bibliotheken.
De gemeente maakt werk van de inrichting van een openbare bibliotheek wanneer het door de hogere overheid opgelegd wordt. Op 1 december 1987 kunnen de uitleningen starten in een voormalig schoolgebouw aan de Lierbaan en vanaf 1998 in verbouwde schoollokalen aan de Waverlei. Daarnaast zijn er de kleinere bibliotheken in Beerzel, Grasheide en Peulis. Centralisatie blijkt noodzakelijk om financiële redenen en de uitleenposten sluiten de volgende jaren. Ondertussen wordt werk gemaakt van automatisatie en digitalisatie in de bib in Putte. Die krijgt in 2010 een onderkomen in de nieuwbouw aan het Gemeenteplein.
De lezing vindt plaats op donderdag 8 oktober 2020 om 20 u. in de zaal van de bibliotheek. De toegangsprijs bedraagt 3 euro; vooraf inschrijven via bibliotheek@putte.be of 015 76 78 81.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Putte
Gemeenteplein 1
2580 Putte

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 8 oktober 2020
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en musea, concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 3,00 €
€ 3,0
Organisatie Openbare Bibliotheek Putte