U bent hier:

Tweeluik

Tentoonstelling Geschiedenis

De parochieploeg zet in samenwerking met de Koninklijke Heemkundige Kring twee kleine tentoonstellingen op in de kerk.
Een eerste luik toont enkele documenten, voornamelijk uit het kerkarchief, die betrekking hebben op epidemieën in Hoeilaart in vroegere tijden. Pestepidemieën onder het Ancien Regime en de verschillende uitbraken van cholera in de 19e eeuw, die meer dan 200 slachtoffers maakte in het dorp. Een uitgebreid artikel hierover is te vinden in Zoniën, het heemkundig tijdschrift van de Druivenstreek.

Het tweede luik toont een aangenamer aspect van ons dorp. In de jaren ’70 van vorige eeuw penseelde Emile Biesemans uit Watermaal-Bosvoorde meerdere plekken in ons dorp. Zijn aquarellen kwamen dit jaar terecht in het gemeentearchief en vormen de basis voor de kalender die de Koninklijke Heemkundige Kring in petto heeft voor 2021.

Er wordt na lange tijd eveneens een waardevol schilderij tentoongesteld. Het werk met als thema ‘Sint-Clemens doet een waterbron ontspringen’, is 3 meter hoog en 1,5 meter breed en dateert van rond 1700. Het was het altaarstuk van de vroegere gotische kerk. Het gigantische werk werd als eindwerk in de Academie van Anderlecht door Stefaan Bockstal gerestaureerd. We spreken algauw van 1600 werkuren; een echt monnikenwerk. Met wat geluk kun je die dagen de meesterrestaurateur hemzelf ter plaatse ontmoeten om je hierover wat meer uitleg te geven!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Sint-Clemenskerk
Gemeenteplein 12
1560 Hoeilaart

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 18 september 2020 tot 20 september 2020
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Koninklijke Heemkundige Kring Het Glazen Dorp vzw
Trefwoorden 2020, hoeilaart, tentoonstelling, tweeluik, kerk, Bevestigd2020