U bent hier:

Tussen de soep en de feiten

Lezing of congres Literatuur

Straffe actuele lezingen op dinsdagmiddag bij een lekker bord soep.

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, gaat deze vertoning online door. Voor de soep moet je dus zelf zorgen dit keer.

Het optreden van de politie, al dan niet met buitensporig geweld, ontsnapt niet meer aan het oog van de media. Een recente Pano-reportage zorgde echter voor relatief weinig deining. Wanneer na de dood op George Floyd de Black Lives Matter beweging wereldwijd uit zijn voegen barste, vroeg men zich luidop af of de vergelijking tussen de VS en België intellectueel eerlijk kon gemaakt worden. Maar wat weten we eigenlijk over etnische profilering in België?

Eveline Vandevelde werkt als coördinator voor de ‘Niet normaal?!- campagne’ binnen het platform ‘Stop etnisch profileren’. Etnisch profileren gebeurt wanneer de politie je stopt om hoe je eruitziet, en niet om wat je hebt gedaan. Negatieve stereotypen of veronderstellingen over je etniciteit, huidskleur, nationaliteit of religie zijn dan de aanleiding om je te controleren, te fouilleren of aan te houden, in plaats van een objectieve en redelijke rechtvaardiging. Etnisch profileren helpt niets of niemand vooruit en is een vorm van discriminatie. Maar toch gebeurt het en de gevolgen zijn erg negatief. In de eerste plaats voor de mensen die etnisch geprofileerd worden, maar ook voor de goede werking van de politie.

De campagne ‘Niet Normaal?! – Stop Etnisch Profileren’ verenigt zeven Belgische mensenrechten-, jeugdwerk- en anti-discriminatieorganisaties en activist Yassine Boubout tegen etnisch profileren door de Belgische politie.

Ook de Peper & Zout-nabespreking zal online doorgaan op vrijdag 19 maart van 11u tot 12u.
Registreer je hiervoor via Avansa.

Info

Links
Waar Online
thuis
3000 Leuven

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 15 oktober 2019 tot 16 maart 2021
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Organisatie 30CC
Contact info@30cc.be
Trefwoorden Leuven Leest, 3000online

De museumpas, iets voor jou?

Met een museumpas bezoek je meer dan 180 Belgische musea zo vaak je wil.

Koop een museumpas

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS