U bent hier:

Turnhoutse Grond speelt ‘FANNY’

+1 punt

Een theaterproductie over het leven van de moedige Turnhoutse dame Fanny Diercxsens- Aubergé(1882 – 1953) tijdens W.O. I.
Waarom een theaterproductie?

In 2018 zal het precies 100 jaar geleden zijn dat Fanny Diercxsens, Turnhoutse verzetsheldin en weldoenster, terug thuiskwam na haar gevangenisstraf voor haar verzetsactiviteiten. Dit willen we herdenken met een theaterproductie om zodoende haar persoonlijke geschiedenis, gekenmerkt door haar verdiensten als sociale voorvechter in de kijker te plaatsen.
Fanny was gehuwd met een Turnhouts industrieel en woonde in het centrum van de stad. Ze hadden 3 kinderen. Fanny speelde een belangrijke rol in de bloei van het Turnhoutse kantwerk. Ze was ook voorzitster van het Turnhoutse Rode Kruis. Ze hielp ongeveer 1.500 mensen naar Nederland vluchten om zo via Engeland Frankrijk te bereiken om te gaan vechten bij de geallieerde troepen. Dit leverde haar een veroordeling tot 15 jaar dwangarbeid op.

De productie:

In de pastorie van Oosthoven, elk in een andere kamer, brengen vier personages een monoloog van 25 minuten over hoe hij/zij de oorlog beleefden. Het publiek wordt opgedeeld in 4 groepen die na elke monoloog doorschuiven. De spelers werden gerekruteerd uit amateurtoneelkringen.
Fanny vertelt over haar jeugd, haar huwelijk, haar inzet voor het Rode Kruis en het kantwerk in Turnhout. Over hoe ze er toe kwam mensen te helpen ontsnappen uit België via de dodendraad. Over haar rol in het smokkelen van diplomatieke boodschappen voor de Belgische regering achter de Franse frontlinie.
De meid van Fanny, Rozeke, vertelt over haar leven bij de familie Diercxsens. Hoe ze van dichtbij meemaakte hoe Fanny verwikkeld raakte in het gevaarlijke verzetswerk. Maar ze had ook oog voor hoe de Turnhoutse bevolking de oorlog doorkwam. Op haar eigen volkse, komische maniermaakt ze ons deel van allerlei anekdoten die de droeve tijden van de oorlog af en toe deden vergeten.
De Duitse opperbevelhebber van het bezettingsleger, Ludwig von Falkenhausen, is een reëel personage uit de oorlogsgeschiedenis. Hij verhaalt zijn ervaringen en problemen met het lokale bestuur, de weerspannigheid van de bevolking en zijn frustraties ten opzichte van zijn generale oversten. Hij zag ook hoe de Duitse macht steeds verder afbrokkelde om tenslotte te berusten in de overgave.
Het vierde verhaal is er één van de piloot. We horen hoe deze figuur na een bewogen jeugd en adolescentie het uiteindelijk tot piloot heeft gebracht. We volgen verder de vlucht over de dodendraad, de reis naar Engeland om uiteindelijkin Frankrijk aan te sluiten bij de Belgische luchtmacht die er samenwerkt met de Franse collega’s.

De auteur/regisseur:

Paul Stoops werd geboren in Turnhout en is gepensioneerd ambtenaar van het Turnhoutse stadsbestuur. Hij is al ruim 45 jaar gepassioneerd door het amateurtheater als speler, regisseur en auteur, en was van 1974 tot 1999 lid van De Franciscusgezellen. Hij was er huisregisseur en voorzitter. Nu woont hij in Deurne-Antwerpen en is actief als speler, regisseur bij Nyzalia, een jonge toneelgroep uit Burcht/Zwijndrecht. Voor ‘Fanny’ schreef hij het scenario. Geboeid door haar figuur contacteerde hij de familie Diercxsens, die bereid was mee te werken aan het project en ook haar fiat gaf over de teksten. De auteur vond in het scenario een gezond evenwicht tussen historisch juiste feiten en fictie zodat het geheel als toneel kon opgevoerd worden.

De acteurs:

Mieke Van Beurden speelde al bij het Turnhoutse gezelschap de Franciscusgezellen. Tine Van Nieuwenburg speelt bij Nyzalia uit Zwijndrecht. Ortwyn Arts is al jaren een vaste waarde bij het Turnhoutse Elckerlyck. Zowel Grieks drama als een ingenieuze komedie zijn hem niet vreemd. Anne Proost tenslotte staat ondertussen ook al een hele tijd op de planken. Nu al jaren bij Elckerlyck maar daarvoor o.a. ook bij de Franciscusgezellen. We mogen dus spreken van een op en top (Oud-) Turnhoutse cast die borg staat voor een reeks mooie opvoeringen.

Praktisch:

Het aantal toeschouwers per voorstelling is beperkt tot 80. Daarom is het aangeraden snel te reserveren!
Tickets: 5 €, ter plekke te betalen voor aanvang van de voorstelling
Tickets reserveren via www.hofkevanchantraine.be

Locatie: Pastorie van Oosthoven, Polderstraat 33, 2360 Oud-Turnhout

Organisatie: Hofke van Chantraine
In samenwerking met: KWB Oosthoven, Turnhoutste grond en Cultuurdienst Oud-Tirnhout

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Pastorie Oosthoven
Polderstraat 33
2360 Oud-Turnhout

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 23 november 2018 tot 25 november 2018
Prijs
Basistarief: 5,00 €

€ 5,0

Kansentarief voor UiTPAS Kempen: € 1,0

Reservaties
UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Cultuurpromotie vzw

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS