U bent hier:

True Copy

Theatervoorstelling Tekst en muziektheater

“De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.” — Geert Jan Jansen in Perhaps All The Dragons

In True Copy laat BERLIN in haar kenmerkende stijl verschillende werelden en realiteiten op het podium samenvloeien. Samen met haar hoofdpersonage legt ze de vinger op enkele pijnpunten binnen de kunstwereld, maar toont ze ook het universele verhaal van één man die zich staande tracht te houden binnen een web van leugens. Of zijn het variaties op de waarheid?

Na Perhaps All The Dragons, waarin Geert Jan opduikt als een van de dertig verhalenvertellers, staat hij in True Copy centraal.

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Het merendeel ervan blijkt geschilderd door hemzelf. Hij weet gedurende meer dan twintig jaar de kunstwereld op te lichten. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij maakt.

‘Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter,’ zegt hij er zelf over. ‘Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.’

Vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van Geert Jan komen. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk “in de stijl van” Chagall doet hem uiteindelijk de das om.

BERLIN toont het interne radarwerk van een complexe man, als handleiding om – onder andere – de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Welke waarde heeft de waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een mooi vormgegeven leugen?

Een van de verhaallijnen van True Copy werd in november 2018 even wereldnieuws toen een gestolen Picasso opdook in een Roemeens bos. Nadien bleek het om een vervalsing te gaan die BERLIN er had neergeplant. Deze stunt kon op heel wat aandacht van de media rekenen, zelfs de New York Times berichtte erover.
Lees hier het volledige nieuwsbericht in het NRC Handelsblad en in de column van Filip Tielens voor De Standaard. 

Info

Waar Westrand
Kamerijklaan 46
1700 Dilbeek

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Reservaties Bestel tickets
Organisatie Westrand
Contact info@westrand.be
Trefwoorden UiTinMijnRegio