U bent hier:

True Copy

Theatervoorstelling Tekst en muziektheater

Meer dan twintig jaar neemt meestervervalser Geert Jan Jansen de kunstwereld in het ootje. ‘True Copy’ legt de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot. Welke waarde heeft de waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te gaan in een briljant vormgegeven leugen?
“De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.”


Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het gros ervan blijkt uit het penseel van Jansen te komen. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij fabriceert.


Meer dan twintig jaar neemt meestervervalser Geert Jan Jansen de kunstwereld in het ootje. “Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter,” zegt hij er zelf over. “Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.”

Tot op de dag van vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds vier werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van Geert Jan zijn. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk “in de stijl van” Chagall doet hem na vele jaren uiteindelijk de das om.

‘True Copy’ toont het interne raderwerk van een complexe man, als handleiding om – onder andere – de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Welke waarde heeft de waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een briljant vormgegeven leugen?


In de pers

“Vals en authentiek lopen compleet in elkaar over.” NRC Handelsblad ●●●●●


“Razend interessant docutheater over Geert Jan Jansen, ‘de grootste meestervervalser van de eeuw.” De Standaard ★★★★☆


Piet Menu: “Vervalsers fascineren ons omdat ze het systeem een hak zetten. We juichen ze toe als waren ze Robin Hood zelve. En daarom moet je deze theaterervaring meemaken.”


Credits

Concept en regie: BERLIN (Bart Baele & Yves Degryse) met Geert Jan Jansen │Camera: Bart Baele & Geert De Vleesschauwer │Montage: BERLIN & Geert De Vleesschauwer │Scenografie: BERLIN & Manu Siebens │Scenografie film: Ina Peeters │Overige coproducenten: Brighton Festival, le CENTQUATRE, C-TAKT, deSingel, Theaterfestival Boulevard en PACT Zollverein | Foto: Mari Kanstad Johnsen

Info

Waar ccBe - Schouwburg
Driekoningenstraat 126
2600 Berchem
Wanneer
Prijs
Basistarief: € 16,00; kassa: € 18,00; kansentarief: € 2,00
€ 16,0
Reservaties Bestel tickets
Organisatie cultuurcentrum Berchem
Links

Taaliconen

Hier kan je heen als je vlot Nederlands spreekt en begrijpt. Meer info
Trefwoorden A-kaart, driekoningenstraat, ccbe, cultuurcentrum berchem, ccberchem, theater, toneel, true copy, zuidelijk toneel, berlin, a-kaart, vier taaliconen