U bent hier:

Tongeren na Sint-Servaas. Een blik op de vroegmiddeleeuwse stad

+1 punt

Vanaf de vijfde eeuw verdwijnt Tongeren, de hoofdplaats van de civitas Tungrorum, in de spreekwoordelijke donkere eeuwen. Na de vermeende doortochten van Vandalen (406/7) en Hunnen (451) werd de plek bevolkt door… wolvenroedels als we het heiligenleven van Servaas mogen geloven, en was het beter vertoeven in Maastricht dan in de oude civitas-hoofdplaats. Een damnatio van Tongeren tijdens de zesde eeuw, door de in Maastricht residerende bisschop Monulfus, leidde ertoe dat de Romeinse stad in het vergeetboek belandde. Toch zijn er ook tal van sporen, vaak afkomstig uit begravingen, die een ander beeld schetsen. Bovendien bevestigen de recente opgravingen in de OLV-basiliek dat we een en ander moeten herzien.
Tijdens de lezing komen onderwerpen aan bod uit pakweg de vijfde tot en met de tiende eeuw: de bisschopszetel, Merovingisch Tongeren, het tiende-eeuwse castrum… We maken ook een korte uitstap naar het nabijgelegen vroegmiddeleeuwse Rutten.
Steven Vandewal is hoofd van het Tongers archief en doet onderzoek naar het middeleeuwse en laatmiddeleeuwse Tongeren.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15
3700 Tongeren

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 19 november 2020
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en musea, concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 5,00 €

€ 5,0

Kansentarief voor UiTPAS gebruikers uit een andere stad of gemeente: € 1,0

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Gallo-Romeins Museum
Trefwoorden museum, lezing, Kelten, spraakwater, Gallo-Romeins Museum, oudheid, Archeologie

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS