U bent hier:

Thomas Lerooy & Félicien Rops / Vanity Fair

Tentoonstelling Meerdere kunstvormen

2018 staat in het Kasteel van Gaasbeek in het teken van het thema 'vanitas'. De expo Vanity Fair brengt een dialoog tussen Thomas Lerooy (°1981) en Félicien Rops (1833-1898), twee kunstenaars die een bijzondere affiniteit met elkaar vertonen.
Thomas Lerooy stapt met verve in de voetstappen van zijn illustere voorganger. Net als Rops deed tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw, doorprikt Lerooy anderhalve eeuw later de schone schijn. Verval en wedergeboorte hangen aan hetzelfde zijden draadje.
Rops plaatste de dierlijke instincten van de mens centraal in zijn werk en ging daarmee de provocatie niet uit de weg. Anders dan Rops raakt Lerooy de toeschouwer op een zachtere, minder cynische manier. Veel van zijn werk is in brons gemaakt, een materiaal dat afstand en monumentaliteit oproept, maar in de traditie van Rops is Lerooy ook een virtuoos tekenaar.
Vergankelijkheid en de (on-)zin van het bestaan zijn een constante in Lerooys werk, extreme contrasten en knipoogjes zijn handelsmerk: asperges groeien uit een versneden hoofd, uit een urinoir komt een sensueel lichaam tevoorschijn, mini-lichamen met gouden doodshoofden vieren het leven, een hoofd wordt een lichaam, …
Lichte verbijstering is wat Lerooy met zijn werken oproept. Over de schoonheid van het verdwijnen en verschijnen, over de intimiteit van het lelijke, over de orde in de chaos.
Speciaal voor deze tentoonstelling creëert bloemenkunstenaar Thierry Boutemy een unieke vanitas. Boutemy’s werk roept het dromerige, poëtische en symbolische karakter van de wedergeboorte tot leven. Bloemen – vers en verwelkt – vormen het lichaam van een lijkwade. Uit het hoofd groeit een boom, het hart is een nest.
Het Kasteel van Gaasbeek wordt eens te meer een ontmoetingsplaats voor zielsverwanten, voor engelen en demonen …
I.s.m. Musée Félicien Rops, Namen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40
1750 Gaasbeek

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 1 april 2018 tot 10 juni 2018
Prijs
Basistarief: 12,00 €; Reductie: 10,00 €; - 18 jaar: 2,00 €; - 7 jaar: 0,00 €
€ 12,0
Organisatie Kasteel van Gaasbeek
Contact kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be
Trefwoorden UiTinMijnRegio