Tot 16 februari 2020

The World of Bruegel in Black and White

Waar?

Koninklijke Bibliotheek

Kunstberg
1000 Brussel

Wanneer?

Prijs

Basistarief: €12.00

Kortingstarief: €9.00

Kinderen t.e.m. 18 jaar, schoolgroepen, ICOM-leden: Gratis

Over deze activiteit

Iedereen kent Bruegel als wereldberoemd schilder, maar wist je dat Bruegel in zijn tijd vooral bekend was om zijn prenten? In 2019 krijg je dé kans om Bruegels prenten van dichtbij te bewonderen. De KBR bewaart een complete en ongeëvenaarde collectie die tijdens het Bruegeljaar exclusief wordt tentoongesteld. De tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ neemt je mee in de imaginaire wereld van deze Vlaamse Meester. Zo’n 450 jaar geleden, tijdens de 16de eeuw, was Vlaanderen het centrum voor de productie van en de handel in prenten. Breugel en zijn uitgever, Hiëronymus Cock, speelden een sleutelrol in deze periode. Hun meesterlijk vakmanschap en ondernemingszin staan centraal in de tentoonstelling. Veel van de werken worden in verschillende edities of 'staten' bewaard. Voordat een eerste uitgave op de markt kwam en over de hele wereld kon worden verspreid, had een prent al een lange weg afgelegd. Ontdek tijdens de tentoonstelling hoe het proces verliep, van tekening tot prent. Bewonder Bruegels Italiaanse landschappen, enkele originele voortekeningen, de zeven hoofdzonden, deugden en andere prachtige prenten. Duik in Bruegels imaginaire wereld en laat je verrassen door de bijzondere figuren en details. Deze buitengewone tentoonstelling vindt plaats in het Paleis van Karel van Lotharingen, een unieke plek uit de 18de eeuw in het hart van Brussel. Mis deze kans niet om de minder bekende meesterwerken van Bruegel te ontdekken! Dagelijks geopend van 11u00 tot 19u00. Groepsrondleidingen van 09u00 tot 11u00.

Getipt in deze artikels:

De Hoofdzonden - Dirk De Clippeleir: 'Ik ben zuinig, ook met mijn gevoelens'

In deze nieuwe reeks leggen bekende Brusselaars hun ziel bloot. Ze maken een keuze uit de zeven hoofdzonden om het te hebben over hun deugden en ondeugden. Vandaag: Dirk De Clippeleir over gierigheid.

De Hoofdzonden - Annalisa Gadaleta: 'Ik grap makkelijk over seks, Vlamingen niet'

Dat de Wellust (Luxuria) zich bij Bruegel staat te masturberen, vindt Annalisa Gadaleta allerminst choquerend. "Gelukkig zijn is een kwestie van je grenzen respecteren," beweert ze.

De Hoofdzonden - Caroline Pauwels: 'Ledigheid hoeft voor mij geen zonde te zijn'

Ledigheid is des duivels oorkussen. Maar nu VUB-rector Caroline Pauwels voor kanker behandeld wordt, is zij zelf meer dan ooit op zoek naar vertraging.

De Hoofdzonden - Luckas Vander Taelen: 'Er is ook hoogmoed nodig om iets te realiseren'

Hoogmoed (Superbia) is niet alleen de moeder van alle zonden. Voor duizendpoot Luckas Vander Taelen wordt ze dikwijls misbruikt om mensen kort te houden: 'Zonder hoogmoed was Amerika nooit ontdekt.'

De Hoofdzonden - Assita Kanko: 'Woede is de lust om te vechten'

Woede is de motor die Europees Parlementslid Assita Kanko aandrijft. Het maakt haar vooral boos als mensen de kop in het zand steken en onrecht laten passeren.

Phlegm does Bruegel: walking in the footsteps of a giant

450 years after his death, the KBR is honouring Pieter Bruegel the Elder with an exhibition of his prints and an homage by one of the greatest and most original muralists in the world: Phlegm.

De Hoofdzonden - Marc Didden: 'Liever een beetje bourgondisch dan totaal ascetisch'

Heeft Pieter Bruegel drugs gebruikt toen hij de hoofdzonden aan het tekenen was? Marc Didden vraagt het zich hardop af terwijl hij de "psychedelische" prent van de vraatzucht (Gula) bekijkt.

De Hoofdzonden - Judith Vanistendael: 'Afgunstig van nature? Wie niet?'

Judith Vanistendaels prentenboeken of graphic novels zijn zwierig en ontwapenend. Toch is zij stikjaloers op de tekenstijl van Bruegel, die op een grappige manier de gruwelijkste dingen voorstelt.

In de kijker

6x concerten om de zomer te vieren

Verder lezen 

6 x theater in openlucht

Verder lezen 

9x avontuurlijk overnachten met kinderen

Verder lezen 

7 expo's voor fans van fotografie

Verder lezen 

Beleef de evolutie van de Belgische designcultuur

Verder lezen 

5 musea voor kleine dierenvrienden

Verder lezen 

7x met je hoofd in de wolken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7 musea over harde werkers

Verder lezen 

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

7x fietsen langs kunst en architectuur

Verder lezen 

10 x kunst in openlucht voor kinderen

Verder lezen 

8x avontuurlijk wandelen met kinderen

Verder lezen 

7x erfgoed ontdekken

Verder lezen 

7 musea met een terras

Verder lezen