U bent hier:

The Richter Experience 2018

Tentoonstelling Meerdere kunstvormen

2018 wordt een jaar van jubilea. Het Sint-Paulus-college viert zijn 60-jarig bestaan tijdens het schooljaar 2017-18. We denken eveneens terug aan de EXPO 58 te Brussel vanwaar het Joegoslavisch paviljoen 'gerecycleerd' werd om mits enkele aanpassingen dienst te doen als schoolgebouw te Wevelgem. Ook onze lokale heemkring Wibilinga viert in 2018 zijn 30-jarig bestaan.
Uitgaande van het Joegoslavisch paviljoen dat de ideale uitvalsbasis vormt voor de festiviteiten wensen we de bedenker ervan, Vjenceslav Richter, in de verf te zetten maar deze keer niet als architect maar als kunstenaar.
Dat Vjenceslav als meer dan zomaar een kunstenaar mag beschouwd worden, komt door de oprichting en/of deelname aan twee kunst-stromingen in het Joegoslavië van de jaren 50 en 60.
EXAT 51 (Eksperimentalni Ateljer) gestart in 1951 brak met het schrijven van hun 'Manifesto' met de kunst in Joegoslavië uit het interbellum. De leden van het multidisciplinaire EXAT 51 brachten geometrische abstracte kunst gebaseerd op industrieel design dat toen nog in de kinderschoenen stond.
New Tendencies, van 1961 tot 1973, was een kunststroming die als de laatste naoorlogse 'avant-garde' beweging in de Europese kunstscene beschouwd kan worden. Deze is de verzameling van neo-constructieve en neo-concrete, optische, geprogrammeerde, kinetische en computer-art werken. Deze internationale kunststroming was de laatste kunstenaarsbeweging die de hoop uitdroeg om de maatschappij op sociaal en politiek vlak en finaal de totale visie op de moderne samenleving te stoelen op de ideeën en de leidende rol van kunstenaars. Deze kunststroming mondde uit tot de 'computer visual art' door het aanwenden van de computer als tool om kunstwerken te ontwerpen.
Binnen dit kader, en met samenwerking van het museum voor hedendaagse kunst te Zagreb kortweg MSU, wensen we de kunstminnaars alsook het grote publiek kennis te laten maken met deze voor Joegoslavië, en voor de kunst in het algemeen, belangrijke stromingen.
Het centrale gedeelte van ons opzet vormt de tentoonstelling, die zal lopen tijdens de maanden juli en augustus 2018, van werken die deze 2 periodes illustreren. Voorafgaand aan de officiële opening organiseren we een academische zitting om dit allemaal te kunnen duiden en dit op za 7 juli 2018.
Naast de werken van Richter laten we u eveneens kennismaken met o.a. Kroatië, Richter, de EXPO58, de geschiedenis van het college, … die we, onder de vorm van non-stop beeldreportages via beamers op schoolborden in de klaslokalen aangrenzend aan de tentoonstelling, zullen projecteren.
Het paviljoen vormt voor dit evenement het magnifieke decor waarin we in de mogelijkheid zijn om een unieke setting te creëren om zodoende de bezoeker onder te dompelen in de kunst en de architectuur uit het naoorlogse Joegoslavië.

Info

Waar Sint-Pauluscollege
Deken Jonckheerestraat 16/1
8560 Wevelgem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 8 juli 2018 tot 26 augustus 2018
Prijs
Basistarief: 7,00 €; Groepstarief: 5,00 €
€ 7,0
Organisatie Wibilinga vzw heemkring Wevelgem
Contact info@richterexpo.be
Links
Trefwoorden erfgoed, heemkunde, Erfgoed , EYCH2018, Europees Erfgoedjaar EYCH2018