U bent hier:

Tentoonstelling oorlogsgraven Wereldoorlogen

Tentoonstelling Geschiedenis

De Commonwealth War Graves Commission is een internationale organisatie die verantwoordelijk is voor de aanduiding en het onderhoud van de graven, begraafplaatsen en monumenten van de Commonwealthsoldaten die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog sneuvelden. De Commissie houdt tevens de registers bij van de 1,7 miljoen slachtoffers van de Commonwealth die in meer dan 150 landen herdacht worden.
De organisatie heeft wereldwijd meer dan 2500 begraafplaatsen opgericht en onderhoudt die met grote zorg.
Om het werk in goede banen te leiden heeft de CWGC in 10 landen kantoren. Het hoofdbureau bevindt zich in Maidenhead, bij Londen, in het Verenigd Koninkrijk. In België is al sinds 1919 een kantoor opgericht in Ieper.

De grootste begraafplaatsen die de CWGC onderhoudt bevinden zich in België en Frankrijk, en werden na de Eerste Wereldoorlog aangelegd. CWGC Tyne Cot Cemetery, in Passendale, heeft de grootste concentratie van oorlogsdoden met bijna 12.000 graven. Het grootste herdenkingsmonument is het CWGC Thiepval Memorial, gelegen in de streek van de Somme in Frankrijk, waarop de namen van meer dan 72.000 vermisten van de Slag aan de Somme herdacht worden.

Het doel van de Commissie is ervoor te zorgen dat alle oorlogsslachtoffers van de Commonwealth die hun leven gaven voor onze vrijheid NOOIT zullen vergeten worden.

Deze tentoonstelling geeft wat meer uitleg over het werk en de geschiedenis van deze merkwaardige organisatie.

Daarnaast werd de tentoonstelling door het Gemeentearchief aangevuld met een lokaal luik: lokale archiefstukken, eretekens en foto's.

Heel de maand november toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Sint-Gillis-Waas
Kerkstraat 67
9170 Sint-Gillis-Waas

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • tot
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Commonwealth War Graves Commission