U bent hier:

Tentoonstelling 'Boeken met een hoek af'

Tentoonstelling Fotografie

Ontdek deze zomer in de bibliotheek de fototentoonstelling 'Boeken met een hoek af'! Deze rondreizende tentoonstelling is een initiatief van de vzw Vlaamse erfgoedbibliotheek om je te laten kennismaken met de verschillende soorten schadebeelden die boeken kunnen hebben. In zesentwintig verrassende beelden zie je hoe boeken kunnen lijden én krijg je tips om je eigen boeken goed te bewaren.
KWETSBARE STUKKEN
Onze bibliotheken bewaren fascinerende bronnen. Ze stellen iedereen in staat om kennis te vergaren over ons verleden, of om plezier te beleven aan verhalen uit vervlogen tijden. Het is een hele uitdaging om al die oude geschriften en historische documenten te behouden voor toekomstige generaties. Deze waardevolle erfstukken zijn kwetsbaar en zelfs recente publicaties blijven niet vanzelf in goede staat en raadpleegbaar.

Achter de schermen is een team van behoud en beheer druk in de weer met het beschermen, stofvrij maken, herstellen en zuurvrij verpakken van talrijke handschriften, boeken en periodieken. Via ‘Boeken met een hoek af’ wordt dit essentiële element in de zorg voor erfgoed even in de verf gezet. Het brede publiek maakt kennis met diverse vormen van schade aan materialen waar bibliotheekmedewerkers mee te maken krijgen. Brand, verzuring, stof, scheuren en zelfs schimmel vormen allen een bedreiging voor ons collectief geheugen.

TIPS & TRICKS
Om de kennis over schade aan bibliotheekmaterialen te verspreiden en bovendien bewustzijn te creëren rond collectiezorg publiceerde de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in 2014 de Schadeatlas bibliotheken. Voor de fototentoonstelling ‘Boeken met een hoek af’ werden enkele van de meest sprekende beelden van schadevormen geselecteerd waarvan een aantal zeker ook herkenbaar zijn vanuit de eigen boekenkast. Tenslotte krijg je in de tentoonstelling (via de publieksgids en de gratis ErfgoedApp) ook enkele tips & tricks mee om zorg te dragen voor boeken. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Alle foto’s werden gemaakt door Ivo Wennekes voor de Schadeatlas bibliotheken. De rechten op de foto's behoren toe aan de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Koksijde
Casinoplein 10
8670 Koksijde

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 2 juli 2018 tot 30 augustus 2018
Leeftijd 14+
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Contact 058 53 29 53, bibliotheek@koksijde.be
Links
Trefwoorden bibliotheek koksijde, #koksijde, boeken, schade, #erfgoed