U bent hier:

Studiedag Mediawijsheid in tijden van fake news

Cursus of workshop Samenleving

Op zaterdag 26 oktober, van 10u tot 17u, organiseren we met Denkpalet, i.s.m. SKEPP & Kwintessens, een studiedag over de problematiek van "fake news".
Doelgroep: eenieder met belangstelling in de pedagogische aspecten van kritisch denken (onderwijzers, leerkrachten, journalisten e.d.) & eenieder die persoonlijk meer kritisch wil leren denken.

Kostprijs: zeventig euro (koffie, lunch en receptie inbegrepen).

Inhoud & opzet van de studiedag: Nepnieuws en misleidende informatie zijn niet nieuw. De grotbewoners van Plato waren eerder geneigd in hun illusie te geloven waarmee ze waren opgegroeid dan de waarheid te geloven wanneer die aan het licht kwam. Sinds de Amerikaanse verkiezingen van 2016 heeft het verspreiden van foutieve en misleidende informatie enorm veel aandacht gekregen. Deze studiedag wil ons helpen nadenken over vragen zoals: Hoe "fake news" te herkennen? Hoe kunnen we er ons tegen wapenen? Welke technieken gebruiken diegenen die fake news creëren?

Programma:

9.30 uur: ontvangst met koffie

10.00 uur: lezing door Prof. dr. Johan Braeckman
Een van de redenen voor onze kwetsbaarheid voor fake news is onze eigen psychologie: we zijn bijvoorbeeld sneller geneigd om alarmerende berichten te geloven en verder te verspreiden dan meer positief nieuws. Sommige vormen van informatie zijn zeer succesvol, in die zin dat ze sneller en efficiënter ons brein kunnen "infecteren" dan andere informatievormen. Deze voordracht bespreekt de psychologische aspecten van de wijze waarop fake news zich verspreidt en reikt middelen aan om er kritisch mee om te gaan.

10.45 uur: lezing door Prof. dr. Annelore Deprez
Jongeren herkennen nepnieuws moeilijk. Uit twee surveystudies (2018 en 2019) bij Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 jaar, uitgevoerd aan Arteveldehogeschool, blijkt dat jongeren het moeilijk hebben om fake news te herkennen. Ze vertrouwen op leerkrachten maar vooral ook op hun ouders om fake news te contextualiseren en tips ter herkenning te krijgen. Ouders vinden het echter niet zo evident om hun kinderen wegwijs te maken in de wereld van fake news. Ze voelen zich daar te weinig geïnformeerd voor. In deze lezing gaan we dieper in op de nieuwswijsheid van jongeren (in relatie tot fake news) en duiden we de rol die leerkrachten en ouders kunnen spelen in het herkennen en kaderen van nepnieuwsberichten aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden.

11.30 uur: lezing door Brecht Decoene, leerkracht, moraalwetenschapper en auteur van "Achterdocht tussen feit en fictie. Kritisch omgaan met complottheorieën".
In zijn voordracht zal Brecht Decoene ingaan op de vragen betreffende fake news (in het bijzonder wat complottheorieën betreft) die hem vooraf door de deelnemers zijn bezorgd. Wie aan Brecht een vraag wil voorleggen, mailtje naar: brechtdecoene@gmail.com

12.15 uur: lunch

13.30 uur: lezing door Pol Deltour, Licentiaat Rechten, Nationaal secretaris Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB), Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ).
Er is een uitzuivering van begrippen aan de orde. Er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen klassiek nieuws dat ‘niet-correct’ is, ‘onecht’ nieuws en ‘frauduleus’ nieuws. Klassiek nieuws, zoals door professionele mediahuizen wordt geleverd, wordt verondersteld aan standaarden te voldoen. Het gaat om zowel wettelijke als beroepsethische normen, waarvan de plicht om correcte informatie over te brengen een van de essentialia is. Dat niet alle nieuws perfect hieraan voldoet, is een open deur intrappen. Journalisten maken al eens een fout, eindredacties overdrijven al eens met een forse titel. Omdat ze niet frauduleus of kwaadwillig zijn kan men dit niet als ‘vals nieuws’ beschouwen. Van een andere orde is echter informatie die door niet professionele nieuwsmakers wordt geleverd (politici, bedrijven, belangengroepen). De term vals zou Pol Deltour ook hier niet per se willen aan toekennen. Wel is fake news te bestempelen als kwaadwillig gemanipuleerde foute informatie.

14.15 uur: lezing door Joris De Draeck (Joris Verhuyck), freelance journalist.
De Jacht op Vals Nieuws. In deze lezing zal onafhankelijk journalist Joris De Draeck het ondertussen algemeen bekend begrip "vals nieuws" in een historische context kaderen. Zijn betoog geeft daarna een alternatieve kijk op de redenen achter de huidige jacht er op. Waarom spenderen de techgiganten Facebook, Google, Twitter... miljoenen om het te bestrijden? Waarom staat de media er zo vol van? Waarom ligt het op iedereens lippen? Waarom is "vals nieuws" een gevaar? - Of is het dat nu net niet? Joris De Draeck geeft u stof tot nadenken door een heel ander verhaal te brengen dan wat u in de grote kranten leest.

15.00 uur: koffie

15.15 uur: lezing door dr. Jan De Maeyer, gastprofessor UGent, Socratische gespreksmethoden over zijn nieuw boek N(i)et echt.
Er is een terechte bezorgdheid van de overheid, van het onderwijs, van de media en van allerlei organisaties omtrent de impact van misleidend nieuws. Men legt ook de link tussen misleidend nieuws en burgerschap. Burgers en in het bijzonder leerlingen en studenten (de volgende generatie volwassenen die verantwoordelijke burgers willen/zullen worden) moeten over correcte informatie kunnen beschikken. Hoe kan men anders gefundeerde standpunten, over alles wat in de maatschappij relevant is, innemen? Daar waar de informatie via kranten, journaals, enz. nog gefilterd was, is dat helaas op sociale media, niet langer het geval. Daar schuilt dus een gevaar.

16 uur: slotwoord

16.15 uur: receptie

Praktisch:
Reserveer uw plaats
Deze studiedag wordt u aangeboden tegen de prijs van 70 euro. Stort dit bedrag op het nummer
BE54 0017 5343 9997
van ZOMERSCHOOL KD
met vermelding: FAKE + uw emailadres' Na storting van het bedrag bent u ingeschreven. In de prijs inbegrepen zijn de inschrijving, het bijwonen van de studiedag, koffie, lunch en receptie.
Het aantal deelnemers is beperkt tot vijftig.
De reden waarom u uw emailadres dient te vermelden is dat wij u moeten kunnen contacteren:
1. na betaling krijgt u via mail een bevestiging dat u ingeschreven bent en dat u betaald hebt.
2. indien u inschrijft en niet behoort tot de eerste 50 ingeschrevenen, plaatsen we u op een reservelijst (in volgorde van storting) en laten u tijdig weten bij eventuele afzegging van één of meerdere eerste 50-ingeschrevenen dat u alsnog kunt deelnemen. Indien u niet ingeschreven geraakt, storten we het bedrag terug.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar De CORRIDOR cultuurcentrum Olmenlaan1 Wetteren
Olmenlaan,1
9230 Wetteren

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zaterdag 26 oktober 2019
Prijs
Basistarief: 70,00 €
€ 70,0
Organisatie De Corridor
Trefwoorden Johan Braeckman, Annelore Deprez, Brecht Decoene, Pol Deltour, Joris De Draeck, Joris Verhuyck, jan de maeyer