U bent hier:

Station Leuven

Monument Erfgoed

In dit stationsgebouw uit 1875 combineerde H. Fouquet een functioneel programma met een klassiek geïnspireerde eclectische vormgeving. Het gebouw lag destijds aan de rand van de stad, in een pas gecreëerd neoclassicistisch stedenbouwkundig ensemble. Het is elke dag te bezoeken tot middernacht.
Het plan en de symmetrisch opgestelde gebouwen - een ruim ingangsgebouw tussen zijvleugels en hoekpaviljoenen - zijn typisch voor een groter station voor doorgaand reizigersverkeer. De voorgevel kreeg een stijlvol gevelfront als eindperspectief van de Bondgenotenlaan. De gevelcompositie, een spel van horizontale en verticale lijnen, wordt verlevendigd met ovale bovenlichten, een Venetiaans drielicht, pilasters, imitatiebanden, frontons, attieken, balusters..., geïnspireerd op de Italiaanse renaissance en het Franse classicisme.
Waar het exterieur opvallen goed behouden bleef, is het interieur herhaaldelijk gewijzigd.
Toch zijn er nog merkwaardige onderdelen van de oorspronkelijke structuur bewaard, naast de aankleding van de hal en de wachtzaal eerste en tweede klas.
Het station is voor vele bezoekers de ontvangsthal van de stad. Dit contactpunt met de buitenwereld wordt de komende jaren verder overvleugeld door vier golven van metaal en glas naar een ontwerp van de architecht Samyn (Brussel).
Ondergronds en onder het dak zitten ook twee brede verbindingen die Kessel-lo (jeugdherberg) en Leuven met elkaar verbinden en toegang geven tot de vele honderden treinen die Leuven binnen het uur met de vele buursteden verbinden (Brussel, Antwerpen, Gent, Luik...).
Aan de Leuvense kant van het station bevindt zich een zeer ruimbemeten stationsplein en een opvallend rood gebouw van de busmaatschappij. Onder dit alles bevindt zich de mooiste en aangenaamste ondergrondse parking van het land: zowel de uitstappende automobilist als de toevallige passant kunnen genieten van de zichten in de ondergrondse autotunnel, de onverwachte zichten op het station en de stad en de soms enorme ruimtes en de warme verlichting. Zowel parking, plein als busstation (ontwerp Manuel de Solà-Morales Rubio, Barcelona) sluiten naadloos op elkaar en het station aan.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Station Leuven
Martelarenplein 16
3000 Leuven

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag van5:15tot:30
Prijs gratis
Organisatie Station Leuven
Contact +32 16 212121
Links
Trefwoorden test-rode-kruis