U bent hier:

'STAMCELLEN: bron van EEUWIG LEVEN?' door Prof. dr. em. Marc Boogaerts

Lezing of congres Wetenschap

Het boeiende aan geneeskunde in al zijn facetten is in zekere zin het onvoorspelbare. Iemand die 50 jaar geleden afstudeerde in de verpleegkunde en nu een ‘terugkeercursus’ volgt, gelooft zijn oren niet als het bij voorbeeld gaat over de aanpak van brandwonden. Of over de nazorg van mensen die geopereerd zijn aan heupen of knieën.
Om het nog niet te hebben over de toepassing van de onderzoeksresultaten in medische terreinen als de menselijke vruchtbaarheid en de genetica.
STAMCELONDERZOEK is ook zo’n domein waarop in de laatste twintig jaar geweldig is ingezet en dat verrassende en hoopvolle perspectieven opent.
Over naar Wikipedia, waar onder meer te lezen staat over het stamcelinstituut aan de KU Leuven: “opgericht in november 2005 in de overtuiging van het potentieel van stamcellen voor de behandeling van genetische, degeneratieve, immunologische, hematologische en oncologische ziekten”. En in een artikel in Knack van eind september lezen we: “Alle organen bevatten slapende stamcellen die kunnen gebruikt worden voor bloedvormende cellen èn voor de vorming van zowat alle organen”. Aan het woord: een van de pioniers van de stamceltransplantatie en medeoprichter van genoemd stamcelinstituut in Leuven: Prof. dr. em. Marc Boogaerts.
Voor onze NEOS-club zal hij het hebben over de perspectieven die dat opent voor de regeneratieve geneeskunde. Toegegeven, al ziet de toekomst er hoopgevend uit, de risico’s zijn in dit stadium ook niet min. Maar de behandeling met toepassing van stamceltherapie van ziekten als hartinfarct, ziekte van Parkinson en Alzheimer, tot zelfs reuma, diabetes en kanker zou er in de toekomst wel heel anders kunnen uitzien.
Reden genoeg om naar zijn uiteenzetting reikhalzend uit te kijken. Welkom.

Praktisch:
Wanneer: donderdag 19 december 2019 om 14 uur;
Waar: Gemeenschapscentrum ‘Werf 44’ – Schoolstraat 44 – Schilde;
Bijdrage: leden: 7€, nog-niet-leden: 10€ (drankje inbegrepen);
Betaling vóór 15/12 op rekening NEOS: IBAN BE10 7330 5229 0104 vergemakkelijkt de doorstroming bij de inkom van de zaal; betalen ter plaatse kan ook;
Info: neosschildesgravenwezel@gmail.com of 03 658 24 38 (Walter Haentjens)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Werf 44
Schoolstraat 44
2970 Schilde

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 10,00 €; Leden: 7,00 €
€ 10,0
Reservaties
Organisatie NEOS Schilde/'s-Gravenwezel
Links