U bent hier:

Soirée MuzE - Van volksboekerij tot digitale bib

+1 punt

Lezing of congres Erfgoed

Van volksboekerij tot digitale bib. 155 jaar volksopvoeding en maatschappelijke strijd
Op 10 juli 1865 opende de eerste stadsbibliotheek. Ze ging de concurrentie aan met de parochiale ‘boekerijen’, waar enkel ‘goede lectuur’ beschikbaar was, streng uitgeselecteerd door de katholieke elite. Het initiatief voor de bib kwam van de liberalen. De maatschappelijke strijd rond de bibliotheken was al even fel als die voor het onderwijs. Dat was zeker zo in Mechelen, de katholieke hoofdstad van het land.

Eens de bibliotheek er was, stond het stadsbestuur voor grote uitdagingen. Was hier een kerntaak weggelegd voor de lokale besturen? De collectie bestond voor een groot deel uit schenkingen van rijke, Franssprekende burgers en dus moest het aanbod van Nederlandstalige boeken op kosten van de stadskas aangevuld worden. Politieke propaganda en aanstootgevende geschriften moesten geweerd worden, maar waar lag de grens? En moesten de boeken opgevraagd worden uit het magazijn of zouden ze in open kasten geplaatst worden?

Sinds 1 september 2019 heeft de nieuwe interactieve bibliotheek onderdak in het vroegere Predikherenklooster aan de Goswin de Stassartstraat. Het gaat om veel meer dan het uitlenen van boeken. Het Predikheren speelt volop haar troef uit als centrum voor (internationale) meetings in een gebouw met een unieke erfgoedwaarde. Daarnaast wil ze een ontmoetings- en belevingsruimte zijn, waar de bezoeker via de modernste kanalen kan communiceren met de wereld.

Herwig De Lannoy is als zakelijk coördinator van het Autonoom Gemeentebedrijf ‘Mechelen Actief in Cultuur’ (AGB MAC) rechtstreeks betrokken bij de exploitatie van de bib in Het Predikheren. Hij is licentiaat geschiedenis (KU Leuven, 1984) en voltooide een postgraduaat Bedrijfskunde (KU Leuven, 2008). Hij is voorzitter van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen en tevens gastdocent voor de opleiding Mechelse stadsgidsen. Daarnaast publiceert hij in wetenschappelijke uitgaven en schreef hij de boeken ‘Een stad in omwenteling. Mechelen in de 'lange' negentiende eeuw’ en ‘Een stad in volle vaart’ over Mechelen in de twintigste eeuw.

Info

Waar Museum Hof Van Busleyden
Sint Janstraat 2a
2800 Mechelen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 24 oktober 2019
Prijs
Basistarief: 6,00 €

€ 6,0

Kansentarief voor UiTPAS gebruikers uit een andere stad of gemeente: € 1,2

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: € 1,0

Reservaties
UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Museum Hof Van Busleyden
Contact 015 29 40 30
Links
Trefwoorden wijk__centrum, soirée muze

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS