U bent hier:

Sint-Quintinuskerk

Monument Erfgoed

De Sint-Quintinuskerk is één van de mooiste classicistische kerken van België. Ze werd gebouwd tussen 1785 en 1788. Vooral de hoofdgevel is erg mooi versierd. Dit deel van de kerk is dan ook sinds 1949 officieel beschermd. Bovenaan zie je een nis met het beeld van patroonheilige Sint-Quintinus. Boven de deur hangt nog het wapenschild van abdis Augustina Van Hamme van Grimbergen.
Deze classicistische kerk, gebouwd uit baksteen en natuursteen, bestaat uit drie beuken en een halfrond afgesloten koor. De lage toren is vroeggotisch en is opgebouwd uit mergelsteen op een ijzerzandstenen plint. Tegen de oostelijke muur ervan zijn sporen zichtbaar van twee vroegere kerken. Een daarvan, wellicht in de vroege 15de eeuw gebouwd, werd afgebroken in 1785. Gezien de nok van het kerkdak reikte tot boven de galmgaten van de toren, wordt aangenomen dat er wellicht nog een oudere kerk aan voorafging, die samen met de toren tot stand kwam in de eerste helft van de 15de eeuw.
Ook het interieur is classicistisch. Een doorlopend entablement rust op een rondboogarcade op Toscaanse zuilen. Het middenschip vertoont kruisribgewelven met gordelbogen, de booglichten zijn in de muraalbogen uitgespaard. Het stucwerk stamt uit het einde van de 18de eeuw. Het hoogaltaar en twee biechtstoelen achteraan in de kerk zijn 18de-eeuws. De biechtstoelen vooraan dateren uit ca. 1830. Onder de toren staat een Romaanse kalkstenen doopvont. De gotische wijwatersteen uit kalksteen is '1526' gedateerd.
In deze kerk bevindt zich het historische Robustelly orgel. Het is het tweede grootste orgel van de provincie, na het monumentale Picardorgel in Tongeren, en beschikt over een machtige klank en een grote rijkdom aan registers.

Info

Links
Waar Sint-Quintinuskerk Zonhoven
Dorpstraat 2
3520 Zonhoven

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en musea, concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs gratis
Contact toerisme@zonhoven.be
+32 1 1602619
Trefwoorden Bevestigd2020