U bent hier:

Sint-Pieterskerk

De Sint-Pietersparochie is de oudste van Leuven. De eerste kerk brandde af in 1176. Met de constructie van de huidige gotische kerk werd begonnen in 1425. In het koor bevindt zich de M - Schatkamer van Sint-Pieter die onderdak biedt aan een aantal zeldzame religieuze objecten. OPGELET: de M - Schatkamer is gesloten vanaf 9 augustus 2013 tot maart 2014 wegens restauratiewerken.
OPGELET: de M - Schatkamer is gesloten vanaf 9 augustus 2013 tot maart 2014 wegens restauratiewerken.

De Sint-Pietersparochie is de oudste van Leuven. De eerste kerk brandde af in 1176. Toen werd een nieuwe romaanse kerk opgericht met een crypte achteraan het koor. De westbouw was geflankeerd door twee traptorens en wordt afgebeeld op het oude stadszegel.

Met de constructie van het huidige gotische gebouw - veel ruimer opgevat dan de romaanse kerk - werd begonnen in 1425. Het koor werd gebouwd door Sulpicius van Vorst. Na hem volgden verschillende bouwmeesters elkaar op. Ook hier speelden Jan Keldermans II en Matheus de Layens een belangrijke rol. De kerk zelf was praktisch voltooid in 1497.

Kenmerken
Van de drie voorziene torens waarvan één een hoogte van 170 meter zou bereiken, blijven nu slechts de torenbasissen over. Toen men in 1541 tot op een hoogte van 50 meter was gevorderd, staakte men de werken. De ondergrond bleek immers niet stabiel genoeg om een nog hogere toren te dragen. Na een paar instortingen verlaagde men in 1613 de toren tot zijn huidige niveau. Doordat de bouwmeesters het oorspronkelijke plan steeds hebben voortgezet, is het gebouw een voorbeeld van zuivere Brabantse laatgotiek.

De kerk heeft onder de twee wereldoorlogen sterk geleden. Zo brandde in 1914 het dak af en werd in 1944 de noorderkruisbeuk gebombardeerd.

Meesterwerken
Het koor en hoogkoor van de Sint-Pieterskerk bieden onderdak aan de schatkamer. Hier zijn niet enkel een aantal zeldzame religieuze objecten in edelsmeedwerk tentoongesteld.

In de kranskapellen bevinden zich bovendien heel wat schilderijen en sculpturen, zoals minder bekende meesterwerken van Jodocus van der Baren, Jan van Rillaer en Pieter-Jozef Verhaghen. Ze werden in de loop van de 15de tot de 18de eeuw besteld door de gilden en broederschappen die de zorg van die kapellen op zich namen.

Drie werken van de zogenaamde Vlaamse primitieven zijn echter de parels aan de kroon. 'De Edelheeretriptiek' is de eigentijdse en daardoor de oudste kopie naar de 'Kruisafneming' die Rogier van der Weyden maakte voor een Leuvense kapel. Het beroemdste paneel is ongetwijfeld 'Het Laatste Avondmaal' van Dirk Bouts. Deze Leuvense stadsschilder kreeg in 1464 van de Broederschap van het heilig Sacrament de opdracht om voor hun kapel in de Sint-Pieterskerk een drieluik te schilderen, dat het moment van de instelling van de eucharistie verbeeldde. Bouts maakte er zijn absolute meesterwerk van. 'De Marteling van de heilige Erasmus' die zich in de aangrenzende kapel bevindt, maakte Dirk Bouts ook in opdracht van de Broederschap.

De sacramentstoren tegenover de kapel met 'Het Laatste Avondmaal' vormt door zijn functie als bewaarplaats van de hosties hiermee een geheel. Opmerkelijk zijn tot slot twee graftombes: het grafmonument van Hendrik I van Brabant in het hoogkoor en het dubbelgraf van Machteld van Vlaanderen, zijn echtgenote, en Maria van Brabant, hun dochter.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Sint-Pieterskerk Leuven
Grote Markt
3000 Leuven

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
  • Dinsdag - vrijdag van10:00tot17:00
  • Zaterdag van10:00tot16:30
  • Zondag van14:00tot17:00
Contact toerisme@leuven.be