U bent hier:

Sint-Pieterskerk Bertem

Monument Erfgoed

Circa 1000 werd deze parochiekerk gebouw volgens een erg primitieve bouwtechniek, op een heuvel aan de rand van het dorp, omringd door een kerkhof. Deze kerk is één van de best bewaarde plattelandskerken in Maas-Romaanse stijl. Te bezoeken elke zondagnamiddag tussen Pinksteren en eind september.
Nog in de Romaanse periode werd de toren enkele meters opgetrokken en werd de daknok verhoogd. In 1934-1935 onderging de kerk een grootscheepse restauratie, waarbij het Romaanse karakter werd hersteld, de bouwfysische toestand werd verbeterd en een doopkapel en een grotere sacristie werden geïntegreerd. Een tweede archeologische restauratie volgde in 1955.
Alle muuroppervlakken zijn opgetrokken uit ruw gehouwen blokken kalkzandsteen in onregelmatig verband.
Het interieur is zeer sober. Een zeldzaam detail is de groef in de binnenste hoeken van de pijlers, die zich voortzet in de scheibogen.
Een biechtstoel in de zuidelijke zijbeuk (1642) en de eiken kansel (1648) vertegenwoordigen de overgangsstijl van renaissance naar vroege barok; twee eiken biechtstoelen (18de eeuw) zijn in rococo uitgevoerd; het Van Peteghemorgel werd in 1831 geplaatst. In de noordelijke zijbeuk prijkt een 12de-eeuwse sedes sapientiae, een zittende Madonna met het kind Jezus.

Te bezoeken tijdens de liturgievieringen in het weekend en op kerkelijke feestdagen: zaterdag om 19 uur, zondag om 10 uur en van Pinksteren tot eind september: zondag van 14 tot 17 uur. Geleide bezoeken door vrijwilligers kan je op aanvraag vastleggen.

Info

Links
Waar Sint-Pieterskerk Bertem
Egenhovenstraat -
3060 Bertem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Zondag van0:00tot0:00
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs gratis
Contact gilberte_pinnoy@hotmail.com
+32 16481463
Trefwoorden Bevestigd2020