U bent hier:

Sint-Mauritiuskerk

Monument Erfgoed

De Sint-Mauritiuskerk bevindt zich pal achter het stadhuis. Het is een van de zeldzame hallenkerken in onze streek. Het interieur is fraai gerestaureerd in neogotische stijl en traditie. Onder de toren werd een museale ruimte gecreëerd waar eveneens een duidelijke link wordt gelegd naar de landcommanderij Alden Biesen. Elke dag te bezoeken van 8u30 tot 17u.
Recent archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat het koor van deze kerk op 11de-eeuwse fundamenten rust. Het gotische gebouw dat daarop werd opgetrokken, werd vernield in 1636. Enkel het koor en de pijlers van de middenbeuk werden geïntegreerd in de nieuwe kerk.
Dezel hallenkerk is breder dan ze lang is. Ze is gebouwd uit mergelzandsteen op een sokkel van breuksteen en arduin. In het begin van de 20ste eeuw werden het schip met drie beuken en het pseudo-transept vergroot in neogotische stijl, wat sterk contrasteert met de oudere partijen. De toren bevat barokke elementen. Het interieur werd in 1993-1994 gerestaureerd. De tongewelven rusten op zware pijlers die zelf steunen op veelhoekige arduinen sokkels uit de 16de eeuw. Het rijke meubilair omvat een laatgotisch altaar (1656), biechtstoelen en verschillende beelden uit de 16de en 17de eeuw.

Info

Links
Waar Sint-Mauritiuskerk
Markt -
3740 Bilzen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag
Prijs gratis
Contact toerisme@bilzen.be
+32 89519859
Trefwoorden Bevestigd2020