U bent hier:

Sint-Laurentiuskerk Ename

Monument Erfgoed

De Sint-Laurentiuskerk bevindt zich in het dorpscentrum van Ename en doet nog steeds dienst als bidplaats. Het is een opmerkelijk monument waarvan we uitzonderlijk veel weten.
Het gebouw werd opgericht door Herman van Verdun omstreeks het jaar 1000. Gelegen op de grens tussen het Franse koninkrijk en het Ottoonse keizerrijk, nam Ename op dat ogenblik een bijzonder strategische positie in. Met de bouw van de Sint-Laurentiuskerk wilde Herman zijn trouw aan de keizer duidelijk tonen. Vandaar dat het bouwprogramma verwijst naar de grote Rijkskerken. Om het elitaire van de constructie nog scherper naar voor te brengen, werd voor de beschildering van het interieur een beroep gedaan op kunstenaars van topniveau.

Pas in 1990 werd het ware karakter van de Sint-Laurentiuskerk ontdekt, toen het gebouw in detail werd onderzocht wegens stabiliteitsproblemen aan de toren. Achter het orgel kwam immers een beschilderd boogveld tevoorschijn, en onderzoek toonde aan dat deze muurschilderingen de oudste fresco's van de Benelux zijn en een Byzantijns karakter hebben. Verder onderzoek bracht aan het licht dat de kerk een dubbelkorige Rijkskerk is, die dateert uit de bloeifase van Ename omstreeks 1000 en architecturaal nauw aansluit bij vroegchristelijke gebouwen, o.a. in Ravenna, de ankerplaats van de Ottoonse keizers in Italië.

Om de rijke geschiedenis van dit gebouw te vertellen, werd een nieuw Tijdsvenster ontworpen, dat via een interactieve verhaaltechniek de vele aspecten van dit gebouw belicht. Dit innovatieve systeem, dat samen met IBM werd ontworpen, presenteert op een unieke en eigentijdse manier historische gebouwen en monumenten aan een ruim publiek.

De Sint-Laurentiuskerk bevindt zich aan het Enameplein in het centrum van het dorp. Dit plein gaat terug tot de Middeleeuwen, toen het de 'gemene' plaats van het dorp was waar het vee 's nachts bijeen gebracht werd. Omstreeks 1650 kreeg het een rechthoekige vorm die tot de dag van vandaag bewaard bleef.

De kerk kadert in het project Ename 947, waar ook de archeologische abdijsite, het museum en het bos 't Ename deel van uitmaken. In de kerk worden regelmatig concerten georganiseerd. neem contact op met Pam Ename voor meer informatie.

PRAKTISCH
Angezien de kerk een bidplaats is, zijn de openingsuren voor bezoek afhankelijk van de misvieringen. De openingsuren zijn op te vragen via het museum (pam Ename - 055 30 90 40). Rondleidingen zijn mogelijk, maar ook die moeten via het museum aangevraagd worden.

Info

Links
Waar Sint-Laurentiuskerk Ename
Enameplein -
9700 Ename

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag
Prijs gratis
Organisatie ,
Contact +32 5 5309040
Trefwoorden Bevestigd2020