U bent hier:

Sint-Janskerk Mechelen

Monument Erfgoed

Als men de Sint-Janskerk nadert, krijgt men de indruk met een eenvoudige, niet al te grote gotische kerk te maken te hebben. Niets is minder waar. De kerk, opgedragen aan Sint Jan De Doper en Sint Jan De Evangelist, bezit een enorm rijk patrimonium.
De Sint-Janskerk, toegewijd aan zowel de Heilige Johannes de Evangelist als de Heilige Johannes de Doper, is gegroeid uit een 13de-eeuwse wijkkapel. De huidige kerk werd gebouwd tussen 1443 en 1483. Hoewel op dat moment de Brabantse gotiek haar hoogtepunt bereikte, is hiervan niet veel te merken in de sobere, gotische architectuur. Het overwegend barokke interieur is evenwel van uitzonderlijk niveau en om de schoonheid en de natuurlijk belichting van de 17de-eeuwse portiekaltaren optimaal tot hun recht te laten komen, werden de oorspronkelijke koorramen zelfs dichtgemetseld.
Naast een rijke verzameling barokschilderkunst, waaronder de 'Aanbidding der Wijzen' van P.P. Rubens, bezit de kerk een schat aan 17de- en 18de-eeuws beeldhouwwerk van onder meer N. Van der Veken, Th. Verhaegen en P. Valckx.


De acht historische kerken zijn open van donderdag tot dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur tijdens de zomerperiode (van 1 april tot 31 oktober) en van 13.00 tot 16.00 uur tijdens de winterperiode (van 1 november tot 31 maart).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Sint-Jan-de-Doper- en -Evangelistkerk
Sint-Janstraat zn
2800 Mechelen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - dinsdag
  • Donderdag - zondag
Prijs gratis
Organisatie UiT in Mechelen
Contact torensaandedijle@mechelen.be
+32 1 5294030
Trefwoorden wijk__centrum